Bake&Sweet - 5/6-2019

2019/05-06 (101-102) 1 7 Indiana to z kolei mieszanka pozwalająca wyprodukować bisz- koptowe blaty lub ciasteczka drobne o niskiej zawartości cukrów - niewiele ponad 3 % w gotowym cieście. Produkt ten zawiera m.in . ksylitol, który ma znacznie mniej kalorii w stosunku do sacharozy. Interesującym produktem Eco Trade jest ciasto biszkoptowe o intensywnym czerwonym kolorze i wyrazistym malinowym sma- ku. Takie oryginalne spody do tortów lub rolady można przygoto- wać z miksu Bellatrix Red. Firma AKO proponuje cukiernikom dwa różne koncentraty Bi- mix, które przeznaczone są do szybkiej produkcji ciast biszkopto- wych metodą jednofazową, czyli bez konieczności czasochłonnego napowietrzania masy jajowo-cukrowej. W porównaniu z metodą tradycyjną jest to technologia niezawodna, która zapobiega ryzy- ku „zaciągnięcia” ciasta – twierdzi producent mieszanek. Z kon- centratu Bimix Standard można produkować spody do tortów i ro- lady, zaś Bimix Szampanki dedykowany jest do wypieku drobnych ciasteczek biszkoptowych. Szerokie zastosowanie w cukiernictwie mają gotowe miksy Uldo Biszkopt oraz Uldo Biszkopt Koncentrat. Pierwszy z nich jest 100 % mieszanką do wyrobu lekkiego ciasta bez dodatku tłuszczu. Elastyczne wypieki o wilgotnej strukturze znajdują zastosowanie zarówno przy wyrobie rolad i języczków, jak również przy produk- cji spodów do tortów, babeczek oraz ciast z galaretką - wymienia firma Uldo. Z kolei Biszkopt Koncentrat to proszek wymagający połączenia z mąką w odpowiednich proporcjach - innych w przypadku ciasta na rolady, a innych przy produkcji spodów tortowych. W ofercie firmy Lesaffre znajdziemy dwa półprodukty dedyko- wane do wyrobu różnego rodzaju ciast biszkoptowych. Ich użycie nie tylko skraca czas produkcji, ale również niweluje ewentualne zagro- żenia produkcyjne, gwarantując wysoką i niezawodną jakość ciasta bez względu na jego rodzaj – twierdzi producent. Jego miks Biszkopt Extra 30 % nadaje się zarówno do rantów, korpusów i rolad, jak rów- nież innych wypieków na bazie ciasta biszkoptowego. Mieszanka za- pewnia produktom jednorodną strukturę oraz delikatny i puszysty miękisz. Ciasto podczas wypieku wydatnie zwiększa swoją objętość. Finalny produkt przyjmuje dużą ilość nakropki. Mieszanka wymaga połączenia m.in. z mąką pszenną, jajami, a także z cukrem. Kostka z użyciem niskocukrowego biszkoptu z koncentratu Indiana słodzonego ksylolitem. Do wyrobu lekkiego ciasta bez dodatku tłuszczu dedykowana jest kompozycja Uldo Biszkopt. Fot. Eco Trade Fot. Uldo Podobne zastosowanie ma Quickmix. Przyśpiesza on przygo- towanie ciasta, gdyż wszystkie składniki dozowane są jednocze- śnie, a podczas mieszania masa dobrze się napowietrza. Ciasta mają drobne, równe pory i charakteryzują się dużą elastycznością – informuje producent. Te same cechy charakteryzują też wypieki z koncentrat Biscuit Instant, który świetnie nadaje się m.in. do przygotowania rolad. Równomierny przyrost i równa powierzchnia wypiekowa to zalety, jakimi firma KOMPLET Polska zachwala swoją mieszankę KOMPLET Biszkopt 100 %. Wiadomo, że to istotne cechy bisz- koptowych wypieków, które pozwalają znacznie ograniczyć straty powstające podczas produkcji tortów i ciast deserowych. Miks gwarantuje uzyskanie wypieków o delikatnym, kremowo-żółtym kolorze z równie delikatną nutką smakową wanilii. Z powodze- niem może być używany także przy produkcji małych biszkopci- ków sprzedawanych na wagę. Inną propozycją tego samego producenta jest mieszanka KOMPLET B+S, która oprócz tradycyjnego ciasta na torty i rola- dy oraz biszkoptów szprycowanych, ułatwia także przygotowanie masy wiedeńskiej lub babki piaskowej. Elastyczność, to z kolei główna cecha mieszanki KOMPLET Rolada, po którą można z powodzeniem sięgnąć również przygo- towując torty czy omleciki. 30%koncentrat Super-Biszkopt firmy Eco Trade został opracowa- ny tak, aby do wyrobienia ciasta cukiernik musiał dodatkowo użyć nie tylko cukru, jajek i wody, ale również mąki. Takie rozwiązanie pozwala m.in. obniżyć koszt produkcji. Delikatne i lekkie ciasto cechuje łatwość przygotowania i skrócony czas pracy w porównaniu z tradycyjną me- todą pieczenia ciasta biszkoptowego – informuje producent. Kompletnym produktem jest z kolei mieszanka Super Rolada, zapewniająca uzyskanie wypieków o drobnym, równomiernym miękiszu i dużej elastyczności, która jest niezbędna, aby zawijać rolady bez ryzyka pękania ciasta. Bardzo dobre przyjmowanie nakropka (ok. 70 %) to jedna z zalet ciast przygotowanych na bazie 100 % kompozycji Biszkopt Nebraska. Inną istotną cechą tego miksu jest wysoka stabilność podczas pieczenia. d odat k i i s u rowc e

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz