Bake&Sweet - 5/6-2019

1 8 2019/05-06 (101-102) d odat k i i s u rowc e niej wypiekać ciasta o szerokim zastosowaniu w codziennej pro- dukcji cukierniczej. Biszkoptową mieszankę znaleźć można także w ofercie firmy UNIFERM. Jej kompozycja o nazwie UNIFERM Biskuit Mix, we- dle zapewnień producenta, umożliwia łatwą i pewną produkcję, uzyskanie delikatnego i elastycznego miękiszu o równomiernej porowatości oraz zapewnia długą świeżość gotowych wyrobów. W zależności od rodzaju ciasta producent opracował różne recep- tury. W przypadku spodów tortowych i rolad proszek należy po- łączyć z odpowiednią liczbą jaj oraz wody i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Przy produkcji spodów pod nakropię konieczna jest dodatkowo mąka pszenna. Czekoladowe Osobną grupę stanowią półprodukty pozwalające na szybką i sta- bilną produkcję biszkoptowych wypieków o ciemnym kolorze mię- kiszu. Zalicza się do nich m.in. kompozycja cukiernicza Biszkopt- mix Czekoladowy firmy Zeelandia, na bazie której można uzyskać spody o charakterystycznej barwie i smaku oraz równomiernym i nieprzesuszonym miękiszu. W składzie mieszanki Easy Biszkopt znalazły się jaja w proszku. Zaletą wypieków z miksu Biszkopt Extra 30 % jest puszysty miękisz o jednorodnej strukturze. Rolada z czekoladowego ciasta Biszkoptowe Ciemne Excellent. Fot. Credin Fot. Helios Food Podobne zastosowanie ma kompletna kompozycja wypiekowa Biszkopt Extra 100 %, którą należy w odpowiednich proporcjach wymieszać tylko z jajami i wodą. Uniwersalna mieszanka Biszkopt Classic firmy Credin zapew- nia uzyskanie ciasta o delikatnym i puszystym miękiszu, które dobrze przyjmuje nakropki. Miks ten charakteryzuje się także dużym przyrostem objętości. Podobne cechy mają także inne mie- szanki, takie jak Biszkopt VIP, Biszkopt PL oraz Biszkopt SL, które łączy się z jajami i wodą w różnych proporcjach. Wszystkie mają tą samą zaletę: umożliwiają szybkie przygotowanie rantów i spodów tortowych. Inne zastosowanie ma mieszanka o wszystko mówiącej nazwie Rolada Classic. Jej miękisz wykazuje się odpowiednią elastyczno- ścią i odpornością na pękanie podczas zawijania, co sprawia, iż miks świetnie sprawdza się przy produkcji rolad. Co ważne: pro- szek miksuje się tylko z jajami, bez użycia wody. Wśród najnowszych cukierniczych mieszanek firmy Credin znajdziemy m.in. Easy Biszkopt. Ta mieszanka, opracowana z wy- korzystaniem jaj w proszku, pozwala jeszcze szybciej i efektyw- Podczas tradycyjnej produkcji ciast z dodatkiem kakao najczę- ściej występujący problem to suchy miękisz, słaby przyrost oraz mocno wybrzuszona powierzchnia, którą należy wyrównać, co w konsekwencji powoduje niepotrzebne straty produkcyjne. Aby tego uniknąć, można skorzystać z mieszanki KOMPLET Biszkopt Czekoladowy, która - jak zapewnia producent - dzięki starannie dobranym surowcom zachowuje elastyczność i wilgotność mię- kiszu, a tym samym zapobiega pękaniu rolad podczas zawijania z różnymi kremami. Łatwe wyrabianie ciasta, równomierne wyrastanie oraz pu- szysty i aromatyczny miękisz to cechy Biszkoptu Kakaowego - za- chwala firma Eco Trade. Intensywniejszym smakiem wyróżniają się puszyste wyroby przygotowane z Biszkoptu Czekoladowego z do- datkiem prawdziwej mlecznej czekolady. Cukiernicy mają do dyspozycji także mieszankę Biszkopt Czeko- ladowy firmy Credin, charakteryzującą się m.in. puszystą strukturą miękiszu, dużym przyrostem objętości i elastycznością ciasta. Ranty i rolady biszkoptowe o smaku czekoladowym można wy- produkować także z mieszanek firm Master Martini, Ireks, Atlan- tis, Soreno czy Helios Food. • — TP Fot. Lesaffre

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz