Bake&Sweet - 5/6-2019

2019/05-06 (101-102) 3 3 d odat k i i s u rowc e wypiekową oferowana jest także jaglana posypka, którą można wizualnie uatrakcyjnić smaczne bochenki. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych chlebów mogą być wy- roby z mieszanki Panefit Jaglany 33 % bez E Suprima (znajdziecie ją w ofercie firmy Polmarkus). Ten miks do produkcji chleba i pie- czywa drobnego pozwala uzyskać wyroby o ładnej strukturze i wil- gotnym miękiszu, wyróżniające się dużą zawartością błonnika. Za- letą bochenków i bułek na bazie wspomnianego koncentratu jest wydłużony okres świeżości smacznych wypieków. W ich składzie, oprócz kaszy jaglanej uzyskanej z ziaren prosa, znajdziemy także siemię lniane, nasiona słonecznika i płatki pszenne. Interesujący koncentrat o bardzo niskiej zawartości glutenu proponuje rzemieślnikom firma Eco Trade. Jej Mieszanka Jagla- na – podobnie jak wspomniane wcześniej koncentraty - również przeznaczona jest do wyrobu smacznego pieczywa z czystą ety- kietą, aromatycznego i o wilgotnym miękiszu, które dla konsumentów może stanowić cenne źródło błonnika pokarmowego oraz łatwo przyswajalnego białka. Ten kompletny miks na bazie kaszy i mąki jaglanej nie wyma- ga dodatku innych składników poza drożdżami, olejem i wodą. Z kolei wśród produktówmarki AlfaPro znajdzie- my Granix Jaglany umożliwiający szybkie przygoto- wanie wyrobów o miękiszu podobnym do ciemnych wypieków francuskich. Mieszanka z dużą zawarto- ścią ziaren (proso, siemię lniane, słonecznik) i płatków pszennych z powodzeniem nadaje się także do wypieku różnych przekąsek. Miks należy do produktów z serii Zie- lona Linia, które nie zawierają barwników, konserwantów, prze- ciwutleniaczy, emulgatorów, wzmacniaczy smaku, a także pozba- wione są substancji słodzących szkodliwych dla zdrowia. Na szybkie przygotowanie ciasta przeznaczonego do produk- cji aromatycznych, pszennych wypieków drobnych pozwala 30 % koncentrat Uldo Bułki z Kaszą Jaglaną. Oprócz pieczywa drobne- go można z niej wypiekać także chleby, lecz receptura nie pozwala na produkcję bochenków z czystą etykietą. W przypadku bułek można uzyskać atrakcyjne wyroby zgodne z trendem Clean Label. Warto wiedzieć, że produkty pochodzące z prosa stanowią aż po- łowę wspomnianej mieszanki. W składzie miksu znajdziemy też m.in. płatki ziemniaczane, dzięki którym wypieki dłużej zachowują świeżość. Produktem z czystą etykietą jest także bezglutenowa mieszan- ka Uldo Ciastka z Płatkami Jaglanymi - jedyna tego typu kompozy- cja cukiernicza na polskim rynku, która zostało dodatkowo wzbo- gacona brązowym cukrem. • — TP Proso to lekkostrawne prazboże, które jest doskonałym źródłem fosforu, potasu, magnezu i żelaza. Zawiera też rzadko występujący w produktach spożywczych krzem – minerał o zbawiennym wpływie na skórę, zęby, stawy, paznokcie i włosy. Bezglutenowe proso jest bogate w witaminy z grupy B, ma dużo aminokwasów i antyoksydantów. Wszystkie te cechy posiadają m.in. różne wypieki, jakie można otrzymać z mąki jaglanej. Chleb z czystą etykietą i o bardzo niskiej zawartości glutenu można wypiekać z Mieszanki Jaglanej. Uldo Ciastka z Płatkami Jaglanymi to jedyna tego typu kompozycja cukiernicza na polskim rynku. Fot. Eco Trade Proso znane jest ludzkości od tysięcy lat, lecz przez długi okres było zupełnie zapomniane przez piekarzy. Fot. Pixabay Fot. Uldo

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz