Bake&Sweet - 5/6-2019

3 6 2019/05-06 (101-102) d odat k i i s u rowc e Fot. CSM Fot. Dawn Foods ka z Płatkami Jaglanymi (w mieszance jest ich 20 %) wzbogacona dodatkowo cukrem brązowym. Zastosowanie odpowiednio dobranych składników pozwoliło technologom Uldo opracować mieszankę Bułki Mleczne CL, która również spełnia wymogi czystej etykiety. Ten uniwersalny koncen- trat umożliwia produkcję szerokiego asortymentu słodkich wyro- bów drożdżowych: drożdżówek, rogali, chałek, strucli, itp. Naturalne aromaty oraz zredukowaną ilość substancji ozna- czanych symbolem E znajdziemy w uniwersalnej mieszance Dawn Creme Cake Base. Miks firmy Dawn Foods dostępny w wariantach Plain i Chocolate, szczególnie sprawdza się w przygotowaniu tra- dycyjnych amerykańskich wypieków. Brak składników wymagających deklaracji na etykiecie pro- duktu to także zaleta intensywnej pasty aromatyzującej Compo- und Coconut o dużej, 31 % zawartości orzecha kokosowego. Dla otrzymania wyrobów o wyrazistym smaku i zapachu wystarczy dozowanie pasty w ilości 4 - 6 %. Compound Coconut dobrze łączy się z owocami, czekoladą i innymi dodatkami. Znajduje zastosowa- nie m.in. jako dodatek do lodów, blatów biszkoptowych, kremów i musów. Czystą etykietę ma pasta Bactivat Krapfen-Creme dedykowa- na nie tylko do pączków, ale do całej gamy słodkich drożdżowych ciast i ciastek. Produkt firmy CSM nie zawiera barwników, sztucz- nych aromatów, konserwantów i tłuszczów utwardzonych. Pasta została dostosowana do najnowocześniejszych procesów produk- cji oraz zwiększającej się świadomości konsumentów, dotyczącej zasad zrównoważonej diety, a tym samym do wymogów rynku, dotyczących „produktów wymagających deklaracji”. Innym produktem Clean Label jest ulepszona wersja znanej od lat pasty Backtivat Gold Super. Również ona przeznaczona jest za- równo do pączków, jak też drożdżówek, strucli, chałek, słodkich Umiejętne stosowanie mieszanek cukierniczych z ograniczoną ilością różnych dodatków technologicznych, a także odpowiednie informowanie konsumentów o zaletach ciast z wyczyszczonymi etykietami pozwala skutecznie zdobywać nowych, wymagających klientów, a także budować pozycję firmy produkującej zdrowe wyroby. Klasyczny sernik z mieszanki American Cheesecake pozbawionej zbędnych E-dodatków. Mieszanka Tegral Satin Cream Cake ma znacznie czystszą etykietę niż inne podobne miksy. Miksy Dawn Creme Cake Base są bazą do wypieku m.in. jasnych lub ciemnych keksów o zmniejszonej ilości E-dodatków. bułeczek i całej masy wypieków cukierniczych z ciast drożdżo- wych – informuje CSM. W ofercie tego producenta znajdziemy także inne kompozycje cukiernicze przygotowane wyłącznie z naturalnych składników. Należy do nich zarówno mieszanka American Cheesecake z linii Original American Sweets, przeznaczona do produkcji klasycz- nego amerykańskiego sernika lub autorskich ciast twarogowych, a także dwa nadzienia Meister Marken: cynamonowe i owocowe Tropical. W cukierniczym asortymencie firmy Lesaffre jedyną mieszan- ką z czystą etykietą jest miks Cookies Czekoladowe. Otrzymane z niego ciastka są z zewnątrz suche i o nieregularnych pęknięciach, z kolei wewnątrz mają miękisz wilgotny i delikatny. Zaletą tych wy- robów jest to, że długo zachowują świeżość. Z kolei firma Puratos w segmencie kompozycji cukierniczych proponuje mieszankę Tegral Satin Cream Cake, w stosunku do której producent używa określenia „clean(er) label”. Ten miks do wyrobu ciast biszkoptowo-tłuszczowych z czystszą etykietą ma znacznie ograniczoną liczbę E-składników (dwie substancje spulchniające i jeden emulgator). Kompozycja przeznaczona do babek, ciast z owocami, keksów czy też muffin nie zawiera tłusz- czów utwardzanych. • — TP Fot. Puratos

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz