Bake&Sweet - 5/6-2019

2019/05-06 (101-102) 4 5 t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a i AR60, z kolei dla większych producentów przeznaczone są maszyny z dzieżami o po- jemnościach 80, 100 i 200 l. Rodzina duńskich ubijaczek planetarnych to także modele w wersji Ergo, do których należą modele 80, 100 i 140-litrowe. W ma- szynach tych zastosowano energooszczędne silniki o mniejszej mocy, lecz jednocześnie o wysokich parametrach użytkowych. Ubi- jaczki tej serii są adresowane głównie dla cukierni specjalizujących się w tak zwanych monoproduktach, w których pracuje się w systemie „dzieża za dzieżą”. Znajdują też za- stosowanie w zakładach, gdzie np. trzeba jed- norazowo ubić 21 l białka jaj, 75 kg kremu lub 70 kg ciasta chlebowego. Do tego celu prze- znaczona jest przemysłowa wersja Bear Ergo 140 z nowoczesnym panelem sterującym VL-4, który pozwala m.in. na zapisanie w pa- mięci kilkunastu różnych programów ubijania. Aby maksymalnie skrócić czas przy- gotowania produktu oraz jak najbardziej zwiększyć objętość przygotowywanych mas, konstruktorzy ubijaczek Bear wymyślili Air In- jection System. Składa się on z dzieży, w spo- dzie której zamontowana jest specjalna dysza z mikroskopijnymi otworami. Doprowadzone do niej sprężone powietrze z butli lub kompre- sora napowietrza ubijane masy cukiernicze zwiększając objętość produktu do 40 %, przy jednoczesnym zmniejszeniu czasu pracy na- wet o połowę. Escher Do mieszania wszystkich typów mas, nawet tych o bardzo sztywnej konsystencji, a także do ubijania produktów wymagających dużego napowietrzenia oraz odpowiednich warun- ków temperaturowych, przeznaczone są ma- szyny produkowane przez firmę Escher Mixer, a w szczególności ubijaczki cukiernicze PM Professional. Urządzenia te mogą być wypo- sażone w system sterowania ręcznego z moż- liwością płynnej regulacji poprzez falownik lub sterowanie komputerowe za pomocą ekranu dotykowego z płynną regulacją prędkości za pomocą wariatora. To drugie rozwiązanie daje możliwość zapisania całych programów mie- szaniamas, co nie tylko znacznie ułatwia pracę osobie obsługującej maszynę, ale też gwaran- tuje powtarzalność produkcji. W ubijaczkach Escher PM Professional można także w dwojaki sposób podgrzewać masę podczas mieszania. Jednym z nich jest zastosowanie palnika elektrycznego lub ga- zowego, który montowany jest pod dzieżą. In- nym rozwiązaniem podniesienia temperatury jest korzystanie ze specjalnego kotła z płasz- czem olejowym. Escher dopasował swoją ofertę ubijaczek do potrzeb różnej wielkości zakładów pro- dukcyjnych. Maszyny dla profesjonalistów z dzieżami o pojemnościach 60, 80, 100 i 120 l znajdują zastosowanie zarówno przy średniej, jak i dużej zautomatyzowanej produkcji. Dla mniejszych firm, w których nie ma konieczno- ści stosowania zaawansowanych technologii, sterowania komputerowego oraz podgrzewa- nia dzieży płaszczem olejowym, adresowane są ubijaczki z ekonomicznej linii PM. Jak za- pewnia włoski producent, ta zdecydowanie tańsza i uproszczona wersja urządzeń, pod względem trwałości i niezawodności nie ustę- puje maszynom z linii Professional. Dodajmy, że ubijaczki te, o pojemnościach dzieży 20, 40, 60 lub 80 l, standardowo wyposażone są w płynną regulację prędkości. Sterowanie nimi odbywa się manualnie za pomocą poten- cjometrów. Ręczny jest również mechanizm podnoszenia i opuszczania dzieży. IBIS Chociaż oferta rodzimego przemysłu maszy- nowego, skierowana m.in. dla sektora pie- karsko-cukierniczego, kojarzona jest przede wszystkim z silnymi, solidnie wykonanymi miesiarkami (cieszą się one powodzeniem nie tylko w naszym kraju), to jednak trzeba zdać sobie sprawę z tego, iż w segmencie mikse- rów i ubijaczek również nie jesteśmy gorsi. Najlepszym tego przykładem są maszyny fir- my IBIS. Jej ubijaczki planetarne z serii IBIS UC zapewniają maksymalną wydajność i dłu- gotrwałe użytkowanie przy jednoczesnym minimalnym wkładzie w utrzymanie maszyn – informuje producent. Urządzenia, zapro- jektowane w zakładzie w Szubinie, dostępne są z dzieżami o pojemnościach od 20 do 100 litrów, dzięki czemu sprawdzają się zarówno Ekonomiczny w eksploatacji duński mikser Ergo Bear 140L VR4. Miksery Escher Professional. Od lewej: PM 60, PM 120 ze sterowaniem manualnym i ten sam model z panelem dotykowym. Fot. A/S Wodschow Fot. Escher

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz