Bake&Sweet - 5/6-2019

4 6 2019/05-06 (101-102) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a w małych, jak i dużych cukierniach. Przeznaczone one są do wyrabia- nia różnorodnych mas, kremów i ciast, a wyposażone w falownik, który zapewnia płynną regulację prędkości – maksymalnie do 300 obr./min. W standardowym wyposażeniu mają kocioł z podświetlaniem ledo- wym (opcjonalnie także z zaworem spustowym na spodzie), rózgę oraz mieszadła. Narzędzia te dokładnie przylegają do kotła, a ich mocowa- nie jest łatwe i bezpieczne. Wprzypadkumikserówwwersji H (z 60, 80 i 100-litrowymi zbiornikami) zdejmowanie elektrycznie podnoszonych oraz opuszczanych kotłów nie wymaga demontażu narzędzi. Sterowa- nie ubijaczkami zostało maksymalnie uproszczone i odbywa się przy użyciu przejrzystego, łatwego w obsłudze pulpitu. Hobart Szeroką gamę mikserów planetarnych znaleźć można w ofercie niemieckiej firmy Hobart. Największy z nich o pojemności dzieży 140 l przeznaczony jest dla zakładów przemysłowych, zaś najmniejszy, 5-litrowy znajduje zastosowanie nawet w niewielkich pracowniach cukierniczych. O bogatym doświadczeniu niemieckiego producenta w konstruowaniu tego typu urządzeń świadczy m.in. fakt, że to wła- śnie Hobart na początku ubiegłego wieku stworzył amerykańską firmę KitchenAid, która ze swoich mikserów (również dla profesjonalistów) znana jest dziś na całym świecie. Wróćmy jednak do maszyn produko- wanych i oferowanych cukiernikom z logo Hobart Legacy. Urządzenia te wyposażone są w specjalnie zaprojektowany silnik, który pozwala stopniowo zwiększać obroty, a tym samym nie obcią- żać gwałtownie niektórych mechanizmów miksera, co w efekcie ma przełożenie na dłuższą żywotność maszyny. Dla zapewnienia jej nie- zawodności niemieccy konstruktorzy użyli też odpowiednio wytrzy- małej stali, którą wykorzystano przy produkcji m.in . kół zębatych, wałów i łożyska, a więc elementów najbardziej narażonych na duże obciążenia towarzyszące pracy miksera. Aby ułatwić cukiernikom i piekarzom obsługę maszyn, niektóre modele mikserów wyposażono w ergonomiczny uchwyt, który pozwa- la bez wysiłku podnosić i opuszczać dzieże. Wwiększych urządzeniach czynności te następują za pomocą windy, która uruchamiana jest z pa- nelu sterującego. Za jego pośrednictwemmożna też zapisać w pamięci komputerowej, w jaką wyposażony jest mikser, m.in. takie parametry jak czasy mieszania dla poszczególnych prędkości, co pozwala uspraw- nić miksowanie wielu partii tego samego produktu. Dodajmy, że niemieckie ubijaczki wyposażone zostały również m.in. w opatentowany system pozwalający na szybkie i łatwe mocowa- nie oraz zdejmowanie poszczególnych mieszadeł. Rollmatic Wytrzymałe, zbudowane z mocnych komponentów i bezawaryjne są maszyny włoskiej firmy Rollmatic. O solidnej konstrukcji tych mikse- rów planetarnych świadczy m.in. fakt, iż stanowią one wyposażenie również zakładów przemysłowych. Jak podkreśla polski dystrybutor, firma Nurkowski, oprócz budowy i komponentów użytych do produkcji maszyn z serii Rollmatic Bull, ważny jest know-how dotyczący ubija- nia. Pod tym względem włoski producent może pochwalić się bogatym doświadczeniem - od doborumaszyn z odpowiednimi prędkościami ob- rotowymi do konstruowania optymalnych narzędzi. Dzięki odpowied- niej technologii możliwe jest mieszanie ciast sztywnych, ciężkich mas, jak również napowietrzonych delikatnych kremów czy tzw. podbijanie białka. Serniki, kremy, ciasta kruche, babkowe, ucierane, bita śmietana i wiele innych można zrobić w jednymmikserze planetarnym Rollmatic Bull. Maszyny występują w różnych wielkościach, z dzieżami o pojem- nościach od 12 do 160 litrów. Mogą być wyposażone w różne rodza- je paneli sterujących, m.in . manualny z płynną regulacją prędkościami lub prosty w obsłudze i bardzo intuicyjny panel Digit z 20-stopniową regulacją. Można w nim zapisać do 99 programów, a w każdym z nich ustawić 5 kroków (każdy z nich może mieć inny czas i inną prędkość na- rzędzia lub być przerwą wmieszaniu). Takie możliwości ustawienia po- zwalają np. zapobiec przegrzewaniu czy przebijaniu mas, ponieważ maszyna nie będzie pracować Nowoczesne ubijaczki planetarne IBIS UC dostępne są z dzieżami o pojemnościach od 20 do 100 litrów. Fot. IBIS Włoskie miksery planetarne Rollmatic Bull: stołowy i wolnostojący. Fot. Rollmatic Bull

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz