Bake&Sweet - 5/6-2019

2019/05-06 (101-102) 4 7 NOWO Ś C I T EC H NO L O G I C Z N E z większą prędkością i dłużej niż jest to usta- wione w programie – wyjaśnia polski dystry- butor. KitchenAid Nazwa ta powszechnie kojarzy się z miksera- mi stanowiącymi wyposażenie gospodarstw domowych. Amerykański producent, który od 1986 roku jest częścią koncernu Whirl- pool, daleki jest jednak od określania swoich urządzeń mianem sprzętu AGD. Co prawda, wszechobecne są miksery KitchenAid do za- stosowań domowych (np. model Artisan), lecz z założenia urządzenia produkowane w fa- bryce w Greenville w stanie Ohio (USA), mają również spełniać wymagania zawodowców i podołać każdej intensywnej pracy. Miksery tej marki wyposażone są w silni- ki o płynnej regulacji obrotów. Są one (w za- leżności od modelu miksera) montowane w głowicach połączonych z podstawą na stałe (model Heavy Duty) lub na przegubie (wspo- mniany Artisan z uchylną głowicą). Napęd jest przenoszony bezpośrednio na obracające się narzędzia wyłącznie poprzez koła zębate. Zrezygnowano z mało wytrzymałego paska klinowego, a tym samym nie tylko wydłużono żywotność urządzenia, ale również ograniczo- no poziom hałasu, jaki towarzyszy pracy tego typu maszyn. Najważniejszą zaletą tego roz- wiązania jest jednak jego ergonomiczność. Dla zawodowców KitchenAid poleca dwa miksery z serii Heavy Duty z mechanizmem podnoszenia dzieży: 5KPM5 o pojemności 4,8linowszy,ubiegłorocznymodel5KSM7591XE z dzieżą 6,9 l i silnikiemomocy 1,3KM. Nowością w 2012 roku był też model Pro- fessional, o którym producent mówi, że to „najlepszy w swojej klasie mikser do zastoso- wań zawodowych”. Ma on m.in . potężny silnik, który nawet przy dłuższej pracy nie nagrzewa się i nie zwalnia pod dodatkowymobciążeniem – zapewnia producent. Mikser ten pozwala na raz ubić np. białko z 19 jaj lub 1,9 l śmietany, a także zmiksować do 4,5 kg ciasta. SPAR Na polskim rynku coraz więcej jest urządzeń z fabryk azjatyckich, które jednych kuszą sto- sunkowo niskimi cenami, a innych odstraszają etykietką „taniej chińszczyzny”. Trzeba jed- nak pamiętać o tym, że nie można wszystkich urządzeń produkowanych w Azji „wrzucać do wspólnego worka”. Często słysząc Tajwan, myślimy o Chińskiej Republice Ludowej, a to przecież nie to samo. Przykładem mogą być miksery planetarne tajwańskiej firmy SPAR Food Machinery, która od ponad 30 lat pro- dukuje i eksportuje swoje urządzenia m.in. na wymagające rynki amerykański i kanadyjski. Od wielu lat miksery tej marki są dostępne także naszym piekarzom i cukiernikom, a to za sprawą ichwyłącznego dystrybutorawPolsce, firmy Mankiewicz. Zapewnia ona, że miksery SPAR charakteryzują się solidną i prostą kon- strukcją, a ich dużą zaletą jest fakt, iż zostały pozbawione elektroniki. Zdaniem dystrybuto- ra, przekłada się to na niższe koszty eksploata- cyjne i możliwość naprawy urządzeń nawet we własnym zakresie, co w przypadku mikserów sterowanych elektronicznie lub komputerowo jest niemożliwe. Urządzenia SPAR nie mają też płynnej regulacji obrotów. Bieg pierwszy, najwolniejszy i najmocniejszy przeznaczony jest do ciężkich mas, drugi do średnich, a trzeci (i ewentualnie czwarty) do mas lekkich. Najmniejszymz profesjonalnychmikserów jest model SPAR SP-800A z 8-litrową dzieżą, który znajduje zastosowanie w niewielkich zakładach cukierniczych. Większy SP-22HI z dzieżą o pojemności 25 l wyposażony jest m.in. wminutnik umożliwiający precyzyjne na- stawienie czasu pracy. Urządzenie można też doposażyć w różnego rodzaju przystawki m.in. do tarcia orzechów, migdałów i czekolady oraz do mielenia maku lub sera. Jeszcze większe modele, takie jak SP-A80HI mają system au- tomatycznego podnoszenia i opuszczania 80- litrowej dzieży, czterobiegową przekładnię i silnik o mocy 3,75 KM. Dodatkowym osprzę- tem jest m.in . gazowy taboret służący do pod- grzewania mieszanej masy. • — TP Tajwański SPAR od kilkudziesięciu lat specjalizuje się w produkcji mikserów planetarnych – stołowych oraz dużych, wolnostojących. Fot. SPAR

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz