Bake&Sweet 7-8/2019

2019/07-08 (103-104) 1 9 d odat k i i s u rowc e Fot. Dawn Fot. Ireks Ciasto przygotowane z mieszanki firmy Dawn mniej rozlewa się podczas pieczenia – zapewnia amerykański producent. acji receptur – można je urozmaicać wzbo- gacając np. o kawałki czekolady, bakalie lub orzechy. Z kolei Cookies Owsiane to miks, w któ- rego składzie znajdziemy pełne ziarna owsa (płatki i mąka pełnoziarnista), a tym samym dużą ilość błonnika pokarmowego. Jak za- pewnia firma Lesaffre, specjalnie opracowana formuła mieszanki zapobiega chłonięciu wil- goci z otoczenia, co częstoma miejsce w przy- padku wyrobów z ciasta kruchego. Pełnoziarniste słodkie wypieki można także wyprodukować z koncentratu Cookies Owsiane Brown. Jego istotnym atutem jest fakt, że smaczne ciasteczka długo pozostają świeże i kruche, gdyż specjalnie opracowana formuła mieszanki zapobiega chłonięciu wil- goci z otoczenia. Miksy do produkcji prawdziwie amery- kańskich ciasteczek ma także firma Dawn. Jej 100% kompozycje pozwalają tworzyć własne odmiany ciastek przez zastosowanie różnych dodatków. Samo ciasto przygotowuje się je- dynie łącząc mieszankę z wodą i masłem. Ła- twość wypiekaniama zagwarantować zawsze doskonały rezultat bez względu na umiejęt- ności cukiernika. Kompozycja o harmonijnie zbalansowanym smaku jest odporna na za- mrażanie i odmrażanie – informuje producent miksów z serii Dawn Cookie o smakach wani- liowym, czekoladowym i owsianym. Dodaje przy tym, że mieszanki mają tylko naturalne barwniki i aromaty oraz pozbawione są tłusz- czu palmowego. W katalogu firmy CSM, a konkretnie w li- nii mieszanek Oryginal American Sweets, które obejmują pełną gamę wysokiej jakości składników do produkcji klasycznych słod- kich wypieków rodem zza oceanu, również nie zabrakło proszku do wyrobu charaktery- stycznych ciastek o wilgotnymmiękiszu skry- wanym pod chrupiącą skórką. Mowa o maśla- nych American Cookies. • — TP Z miksu Cookie Dream można przygotować m.in. oryginalne ciastka żurawinowo-orzechowe, cynamonowo- śliwkowe i karmelowo-arachidowe. popularnych nie tylko w okresie bożonaro- dzeniowych świąt przeznaczony jest koncen- trat Q’ki Korzenne. Został opracowany na bazie mąk: żytniej, jęczmiennej oraz pszennej graham i wzbogacony kompozycją odpowied- nio dobranych przypraw. Mieszanki tej moż- na też użyć do przygotowania spodównp. pod sernik. Bogactwo składników znajdziemy w wie- lozbożowych Q’ki FIT Chia. Do ich produkcji użyto m.in . czterech gatunków mąki (żytnia, pszenna, graham i gryczana), a także płatków owsianych, nasion słonecznika, grysu sojowe- go, błonnika oraz miodu, który pełni funkcję naturalnego cukru. Miks dodatkowo został wzbogacony o popularne w ostatnich latach nasiona szałwii hiszpańskiej, przez co ciast- ka doskonale wpisują się w trend na słodkie, funkcjonalne przekąski bogatew różne skład- niki odżywcze. Dodajmy, że Q’ki FIT Chia po- zbawione są emulgatorów oraz substancji zagęszczających. W zasięgu ręki rodzimych cukierników jest też 100 % kompozycja Cookie Dream fir- my Ireks. W zależności od gustów konsumen- tów można skorzystać z wersji Classic, która pozwala przygotować tradycyjne w smaku czarno-białe Black and White Cookies. Dla ekstrawaganckich smakoszy dedykowane są nietypowe kreacje smakowe, jak żurawina i orzech włoski (Cranberry-Walnut) czy cy- namon i śliwka (Cinnamon-Plum). Cookies wwersji dla dzieci to z kolei chrupiące karme- lowo-arachidowe ciasteczka Peanut-Caramel oraz kolorowe Rainbow Cookies. Trzy ciasteczkowe mieszanki ma do za- oferowania firma Lesaffre. Kompozycja no nazwie Cookies Czekoladowe pozwala wy- produkować duże ciastka o efektownym wyglądzie, które dzięki wilgotnemu wnętrzu długo zachowują świeżość. Gotowe wypieki charakteryzuje głębia intensywnie czekola- dowego aromatu – podkreśla producent do- dając, że ciastka uzyskane ze wspomnianego miksu są wyrobem naturalnym i atrakcyjnym m.in. dla konsumentów hołdujących trendo- wi clean label. Dodatkowym atutem Cookies Czekoladowe jest możliwość swobodnej kre-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz