Bake&Sweet 7-8/2019

3 0 2019/07-08 (103-104) Jedna maszyna - wiele możliwości Włoskie roboty firmy Roboqbo mają szerokie zastosowanie nie tylko przy przygotowaniu ciast, słodkich mas czy kremów, ale też przy produkcji wielu wyrobów gastronomicznych. t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a T e wielofunkcyjne urządzenia o bar- dzo różnych pojemnościach (od kilku do nawet 860 litrów) mają możli- wość podgrzewania i gotowania najróżniej- szych produktów, także w próżni, przez co pozwalają na absolutną kontrolę fizycznych parametrów homogenizacji, procesu goto- wania i studzenia (schładzania). Dodajmy, że oprócz ustawienia pożądanej tempe- ratury produktu (urządzenie jest w stanie podgrzać zawartość zbiornika do 125°C), można też precyzyjnie zaprogramować czas, w jakim zostanie ona osiągnięta. Z kolei zastosowanie obróbki ciepl- nej w warunkach próżni pozwala nie tylko znacznie przyśpieszyć wiele czynności, ale również zapewnić maksymalną higienę i bezpieczeństwo mikrobiologiczne wyro- bów. Maszyna może m.in. koncentrować pro- dukty i mieszać je, a także kroić i rozdrab- niać. Fakt, że prędkość ostrza jest precy- zyjnie regulowana w zakresie do 3000 obr./ min umożliwia otrzymywanie w zależności od potrzeb produktów sproszkowanych lub też gruboziarnistych. Zarówno małe, jak i duże modele robo- tów oznaczonych symbolem Qbo świetnie nadają się do cukierni, wytwórni czekola- dy, lodziarni, gastronomi oraz niewielkich i średniej wielkości przetwórni spożyw- czych - wyjaśnia polski dystrybutor. Wie- lofunkcyjne roboty można wykorzystać m.in. do wytwarzania czekolady, żelatyn owocowych, konfitur i marmolad (gładkich lub z kawałkami owoców), wszelkiego typu glazur, marcepanu, kremów do ciast, gana- szy do pralin, toppingów, soków, owoców kandyzowanych. Maszyny umożliwiają też przygotowanie ciast parzonych, kruchych i piaskowych oraz past i kremów na bazie suchych produktów, takich jak migdały, orzechy czy pistacje (stopień rafinacji wy- nosi ok. 20 mikronów). Duże pole do popisu mają także kucha- rze, którzy robotów Roboqbo mogą używać np. do przygotowywania farszów, past, kre- mów i przecierów warzywnych (nie ma po- trzeby obierania produktów, gdyż prędkość ostrza likwiduje obecność skórki), różnych koncentratów, pesto, gotowych sosów, zup, pasztetów, majonezów, risotto oraz wielu innych, które przygotowuje się zarówno w restauracjach, jak też zakładach produ- kujących szeroką gamę wyrobów gastro- nomicznych i spożywczych (robot pozwala np. na szybkie topienie i homogenizację serów). Włoskie maszyny w standardzie wypo- sażone są w systemy pozwalające na pracę w próżni oraz pod ciśnieniem. Mają własny system czyszczenia, a także możliwość od- zyskiwania skroplin, co pozwala na znacz- ne oszczędności w zużyciu wody i energii. Opcjonalnie mogą być doposażone w gene- rator pary. Od lewej: wolnostojący robot o pojemności 15 l dedykowany dla małych zakładów; 25-litrowe urządzenie do produkcji półprzemysłowej; robot przemysłowy ze zbiornikiem o pojemności 550 l. Fot. Roboqbo

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz