Bake&Sweet -11-12/2019

1 4 2019/11-12 (107-108) d odat k i i s u rowc e Cukiernicy wciąż szukają produktów będących alternatywą dla ciastek wysokokalorycznych, których nie jadają osoby uprawiające sport, dbające o sylwetkę itp. Dla takich konsumentów idealnym rozwiązaniem są mini-pączki twarogowe o dużej zawartości białka, które stanowi ważny składnik diety dla osób o aktywnym trybie życia. Sposób na pakowanie pączków Quarkini, które mogą być wygodną przekąską do jedzenia np. w drodze do pracy. Najpopularniejszą dekoracją kulek twarogowych jest cukier puder. Niektórzy producenci proponują dodanie do niego odrobiny cynamonu. Fot. Zeelandia Fot. B&S tych wyrobów, firma AKOwymienia m.in . delikatny miękisz mini-pącz- ków oraz duże możliwości kreowania różnych smaków. Można przy- gotować ciasto z dodatkiem twarogu, co pozwala uzyskać kulki o wy- razistym serowym smaku, ale też można połączyć wspomniany miks z maślanką naturalną lub smakową (np. truskawkową, brzoskwiniową). Inny wyrób otrzymamy z kolei przez zmieszanie AKO Mini Pączków z musem jabłkowym. Z twarogu lub z maślanki można korzystać także przygotowując ciasto na bazie mieszanki Kule Serowe, którą na polskim rynku oferu- je firma Semix. W przypadku pierwszego składnika receptura wyma- ga użycia oleju, wody i jaj (świeżych lub w proszku), zaś korzystając z maślanki, zamiast wody należy do ciasta dodać niewielką ilość mąki pszennej. W obu przypadkach uzyskuje się dobrze wysmażone kulki o delikatnymmiękiszu i chrupiącej skórce. Łatwe w przygotowaniu, a także zapewniające powtarzalną jakość, są również delikatne, aromatyczne produkty uzyskane na bazie kompo- zycji Uldo Mix na Kule Serowe, która umożliwia łączenie ciasta z różny- mi dodatkami. Wśród składników podstawowej receptury na smażone ciastka, producent oprócz mieszanki wymienia mielony twaróg, jaja, olej i wodę (nie ma potrzeby użycia drożdży). Po wysmażeniu kulki stanowią połączenie puszystego i wilgotnegomiękiszu oraz chrupiącej skórki – za- pewnia firma Uldo podpowiadając, że gotowe wyroby doskonale smaku- ją obtoczone w cukrze pudrze lub w cukrze cynamonowym. UNIFERM Quarkperlen to kompozycja pozwalająca przygotować ciasto przeznaczone nie tylko do smażenia kul twarogowych. Inno- wacyjna receptura opracowana przez technologów firmy UNIFERM pozwala bowiem zastąpić twaróg maślanką, a tym samym uzyskać wy- roby finalne o bardziej wilgotnym miękiszu, niż w przypadku ciastek z dodatkiem twarogu. Wyroby te cechuje również dłuższa świeżość. W ofercie firmy Pfahnl znajdziemy dwie mieszanki przeznaczone do wyrobu różnych produktów cukierniczych z dodatkiem sera twa- rogowego, które wymagają smażenia na głębokim tłuszczu. Komplet- ny miks Kule Serowe 100% ułatwia przygotowanie ciasta, zapewnia jego stabilność podczas produkcji oraz gwarantuje soczysty miękisz o delikatnej strukturze, który utrzymuje świeżość długo po wysmaże- niu. Mieszankę tą można stosować w połączeniu z różnymi rodzajami twarogu, np. z serem białym, z gotowym serem cukierniczym. Oprócz tego składnika wspomniana mieszanka wymaga jedynie dodania wody. Z kolei w recepturze na wyroby z Koncentratu Kule Serowe 15% na liście składników, które trzeba dodać do mieszanki znajdziemy także mąkę pszenną, jaja i olej. Obie mieszanki firmy Pfahnl pozwalają uzy- skać ciasta, które po uformowaniu w kule zapewniają ich samodzielne obracanie się podczas smażenia. Wysokiej jakości mieszankę znajdziemy także w asortymencie fir- my Eco Trade. Jej Bombole umożliwiają produkcję kulek o serowym smaku, które wyróżniają się m.in . minimalną wchłanialnością tłuszczu podczas smażenia, co ma istotny wpływ na smak gotowych wyrobów. Jak zapewnia producent, ciasto z jego mieszanki zachowuje wysoką stabilność zarówno podczas tradycyjnej obróbki rzemieślniczej, jak też przy produkcji na liniach przemysłowych. Delikatne i soczyste mini pączki twarogowe otrzymamy z miksuMe- ister Qwini‘s – zapewnia firma CSM. Ta mieszanka nowej generacji o du- żej tolerancji i wydłużonym czasie korzystania z przygotowanej masy (nawet do ok. 2 godzin) wyróżnia się łatwym dozowaniem i zapewnia optymalne wyniki smażenia we wszystkich powszechnie stosowanych urządzeniach – podkreśla producent. Meister Qwini‘s wystarczy wymie- szać z twarogiem i wodą. Wysmażone kulki można uszlachetnić na wiele sposobów: likieremo smaku śmietankowym i whisky, krememmlecznym lub kakaowym–wymienia producent dodając, że przy nadziewaniumini pączków zastosowanie znajduje wiele różnych kombinacji. • — Oprac. TP

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz