Bake&Sweet -11-12/2019

3 0 2019/11-12 (107-108) d odat k i i s u rowc e W sam raz na jesień Rynek cukierniczy oferuje bardzo dużo gotowych miksów ciast biszkoptowo- tłuszczowych. Ponadto, wciąż pojawiają się nowe, często bardzo oryginalne mieszanki, z których można produkować m.in . atrakcyjne babki i muffiny. Jesienią warto jednak pomyśleć o wypiekach, które o tej porze roku są chętnie kupowane przez klientów. Do takich należą m.in . ciasta z dodatkiem czekolady lub kakao. Kostka na blacie przygotowanym z miksu Ciasto Czekoladowe Soft. Uldo Babka Czekoladowa Bez Pszenicy – inna niż wszystkie, bo z bezglutenowej mąki ryżowej. Fot. Eco Trade Fot. Uldo Mieszanka ma szerokie zastosowanie w codziennej produkcji cukierni- czej - od cienkich rantów, przez blaty, aż po puszyste muffiny. Do wypieku tych wyrobów można użyć także intensywniejszej w smaku kompozycji o nazwie Trufola. Mocno-czekoladowe ciasto o niekonwencjonalnym truflowym smaku ma w składzie nietopliwe granulki czekoladowe. Warto wiedzieć, że ciasto wypieczone z tego miksu znajduje również zastosowanie jako dodatek do deserów. Głębię smaku i koloru znajdziemy też w wyrobach przygotowa- nych na bazie kompletnej mieszanki Ciasto Czekoladowe Full, w której prawdziwej czekolady jest aż 15%. Czekoladowe smaki mają też ciasta z innych 100% mieszanek cu- kierniczych, takich jak Alabama i Makao. Również firma Zeelandia ma do zaoferowania cukiernikom ciasta biszkoptowe-tłuszczowe, które świetnie uzupełnią jesienną ofertę cukierni. Mowa o Sandii o Smaku Czekoladowym oraz o cieście In- tensywna Czekolada. Pierwsza z tych mieszanek charakteryzuje się intensywną ciemną barwą, wspaniałym aromatem, prawdziwie cze- koladowym smakiem i miękiszem o równomiernej porowatości oraz dużej wilgotności – wymienia producent. Prosty i szybki w użyciu miks cukierniczy ma za zadanie m.in . wyeliminować wahania jako- ściowe surowców. W iększość profesjonalnych mieszanek do wypieku babek wymaga jedynie połączenia z wodą, olejem, jajkami. Na polskim rynku zaopatrzenia branży piekarsko-cukierni- czej są też koncentraty, które wymagają nieco więcej zaangażowania przy produkcji ciasta. Istotą korzystania zarówno z jednych, jak i dru- gich półproduktów jest uproszczenie i przyspieszenie wyrobu ciasta. Koncentraty mają także zagwarantować, że produkcja najwyższej ja- kości wyrobów będzie powtarzalna, czyli zawsze uzyskamy taki sam wypiek. Ponadto na korzyść ciast z worków przemawia jeszcze jeden ważny argument – długi termin przydatności do spożycia produktu gotowego. W tym artykule koncentrujemy się na miksach umożliwiających produkcję babek o mniej lub bardziej czekoladowym smaku. W seg- mencie takich ciast produkowanych przez firmę Eco Trade znaleźć można m.in. Babkę Czekoladówkę. Ten 100% koncentrat, który swój aromat i smak zawdzięcza granulkom prawdziwej gorzkiej czekolady, pozwala nadać wypiekom dużą objętość i puszystość. Podobnym pół- produktem jest także Czekoladowe Soft, nadające puszysty i wilgotny miękisz ciastu, które nie kruszy się przy krojeniu i może być zamrażane.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz