Bake&Sweet -11-12/2019

2019/09-10 (107 -108) 2 9 d odat k i i s u rowc e ry pozwala przyrządzić deser o smaku bardzo zbliżonymdo tradycyjnegooryginału. Również w tym koncentracie producent użył proszku jajecznego, który zapewnia kremowi charak- terystyczną konsystencję i delikatny smak. Sposób przyrządzania jest prostszy i szybszy niż przy klasycznej metodzie, gdyż pominięty został etap zapiekania, a tym samym ryzyko ścięcia i zwarzenia się kremu. Poza tym mie- szanka została tak opracowana, aby masa kremowa otrzymana z proszku Creme Bru- lée, mleka i śmietany 30% nie przypalała się podczas gotowania. Po zagotowaniu i jego stężeniu produkt można przechowywać wwa- runkach chłodniczych przez kilka dni. Można go też zamrozić. Deser przystosowany jest do łączenia z wieloma dodatkami smakowy- mi, nawet takimi jak kwaśne musy owocowe, które nie doprowadzają do warzenia się masy kremowej. Francuski deser w szybkiej do przygoto- wania formie opracowali również technolodzy firmy Martin Braun, którzy starali się wiernie odwzorować aksamitny smak, charaktery- styczny aromat, jedwabistą konsystencję i kre- mowy kolor tego przysmaku - cechy charakte- rystyczne dla deseru otrzymanego tradycyjną metodą. Także Crème Brûlée Braun znajduje szereg zastosowań w cukiernictwie, m.in . jako wypełnienie do tart. Podobny produkt znaleźć można również ofercie firmy Eco Trade. Jej Super Kreme Bru- lée wystarczy dodać do zagotowanego mleka i śmietanki, chwilę gotować delikatnie miesza- jąc, po czym odstawić do schłodzenia. Doskonały w smaku i łatwy do przygoto- wania deser w proszku z dodatkiem sproszko- wanych żółtek znajdziemy również w ofercie firmy Dawn. • — Oprac. TP Tarta z Super Kreme Brulée z malinami. Fot. Eco Trade Fot. KOMPLET Polska Przykład zastosowania KOMPLET Creme Brulee w serniku: krem znajduje się na wierzchu masy twarogowej. reklama

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz