Bake&Sweet -11-12/2019

4 2 2019/11-12 (107-108) d odat k i i s u rowc e KOMPLET Dobre Ziarna – mieszanka do produkcji pieczywa z ziarnami i nasionami, ale bez mąki i drożdży. Fot. KOMPLET Polska Fot. KOMPLET Polska W cukierniczej ofercie KOMPLET Polska znalazły się mieszanki pozwalające szybko przygotować wegańskie ciasta i desery. i blatów, jak również pasztecików o wielu wytrawnych smakach i innych słonych przekąsek. O tym, że tradycyjne pierniczki z powodzeniem sprzedają się w cukierniach przez cały rok, a nie tylko w okresie Bożego Naro- dzenia świadczy fakt, iż firma Lesaffre wprowadziła na rynek mie- szankę do wyrobu korzennych ciasteczek nie zimą, a u progu wio- sny 2019. Pierniczki to 100% miks z kompozycją przypraw, takich jak: cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie oraz kardamon. Ciasto o ciemnej barwie i strukturze prawdziwego piernika dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio pod- czas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się – wymienia producent. Inną słodką nowością mijającego roku jest mieszanka prze- znaczona do wyrobu słodkiego, mocno czekoladowego ciasta o wilgotnym miękiszu i lekko chrupiącej skórce. Zaletą opra- cowanej przez technologów firmy Lesaffre 100% kompozycji o wszystko mówiącej nazwie Brownie jest jej prostota użycia. Koncentrat, poprzez wprowadzenie modyfikacji do receptury podstawowej i użycie różnych dodatków, pozwala przygotować rozmaity asortyment i wiele interesujących odmian ciasta cze- koladowego. Nowatorską mieszanką do wyrobu ciasta biszkoptowo-tłusz- czowego (jak reklamuje producent) jest 100% Ciasto Orkiszowe, które opracowano bez dodatku oczyszczonej mąki pszennej. Miks znacznie upraszcza przygotowanie ciasta oraz zapewnia uzyska- nie wypieków o sprężystym miękiszu i wydłużonej świeżości. Po- dobne zalety mają wypieki z uniwersalnego koncentratu Ciasto De Luxe, który jest dedykowany do wyrobu różnego rodzaju ciast biszkoptowo-tłuszczowych o naturalnym kolorze, łagodnym sma- ku, wilgotnym miękiszu i sprężystej strukturze zapewniającej m.in . stabilne trzymanie nadzień i owoców. W mijającym roku Lesaffre sukcesywnie powiększała swoją ofertę mieszanek do produkcji pieczywa z czystą etykietą. W jej asortymencie pojawiły się miksy 8 Ziaren i Owsiany. Pierwszy z nich to w 100% naturalny produkt przeznaczony do wypieku chlebów wzbogaconych dużą ilością ziaren. Jak informuje produ- cent, to funkcjonalne pieczywo jest doskonałym źródłem magne- zu, cynku, żelaza i białka, a także ma wysoką zawartością fosforu i błonnika pokarmowego. Z kolei Owsiany to 40% miks do wyrobu wieloziarnistego pie- czywa mieszanego z dodatkiem płatków owsianych i żytnich, sło- necznika oraz brązowego siemienia lnianego. W mieszance znala- zła się także m.in . pełnoziarnista mąka owsiana, zakwas z pszenicy durum oraz słód jęczmienny, które w istotny sposób wzbogacają smak i aromat wypieków. Chleb Owsiany ma charakterystycznie chrupiącą, rustykalnie spękaną skórkę, a jednocześnie pulchny miękisz o równomiernej porowatości i jasnym, naturalnym kolorze – zachwala firma Lesaffre. Do produkcji bułek żytnich wspomniany producent poleca 30% mieszankę Żytnia, która gwarantuje m.in . uzyskanie pieczy- wa drobnego o tradycyjnym, naturalnym smaku i aromacie, a także wydłużonej świeżości. Firma KOMPLET Polska powiększyła swój asortyment mie- szanek piekarskich o kompozycję KOMPLET Dobre Ziarna do pro- dukcji pieczywa pełnoziarnistego z nasionami, bez dodatku mąki i drożdży. W koncentracie składniki pełnoziarniste stanowią 17 %, zaś nasiona 32 % wypieku. Zastosowano też zakwas z pełnego przemiału pszenicy orkisz i syrop buraczany. Pieczywo bez droż- dży i mąki wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i obniżoną zawartością węglowodanów, w porównaniu z pieczywem miesza- nym z ziarnami. Niskowęglowodanowe pieczywo można też wypiekać z mie- szanki KOMPLET Bułka IG. Ta 60% kompozycja przeznaczona jest do produkcji pieczywa clean label czyli bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Co ważne, ma wyjątkowo niski indeks gli- kemiczny 14,39! W cukierniczej ofercie firmy KOMPLET Polska znalazły się z kolei interesujące produkty pozwalające szybko, sprawnie i z gwarancją powtarzalności przygotować atrakcyjne wypieki we- gańskie. KOMPLET Vega Cake i KOMPLET Vega Krem to mieszan- ki do produkcji modnych ciast i kremów, które zostały całkowicie pozbawione surowców pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja, mleko, masło czy miód. Mimo to umożliwiają one uzyskanie wyro- bów cukierniczych o smakach porównywalnych z takimi samymi, ale o wyprodukowanymi z konwencjonalnych składników. Z KOM- PLET Vega Cake można przygotować m.in . ciasta z owocami, spody

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz