Bake&Sweet -11-12/2019

2019/09-10 (107-108) 4 1 d odat k i i s u rowc e etykietą można używać zarówno przy wy- robie chlebów jak też pieczywa drobnego. Wyrazisty zapach mają także wyro- by przygotowane z mieszanki Uldo Chleb z Pieprzem. To delikatne pieczywo pszen- ne oprócz aromatycznego czarnego pie- przu ma też delikatny posmak żółtego sera. Jego zaletą jest m.in . wydłużona świeżość. Wśród koncentratów do pieczywa drobnego tegorocznymi nowościami wspomnianego producent są m.in . Uldo Bułki z Aronią i Wiesiołkiem oraz Uldo Bułki z Chrzanem i Burakiem. Pierwszy to miks do pieczywa mieszanego na ba- zie mąk pszennej, orkiszowej, żytniej oraz mąki z wiesiołka. Dodatkowo produkt zo- stał wzbogacony aronią bogatą m.in . w wi- taminę C. z Z kolei oryginalne w smaku pszenne pieczywo wzbogacone suszony- mi warzywami (ponad 20% chrzanu i bli- sko 8% buraków) umożliwia wytwarzanie bułek z czystą etykietą, które wyróżniają się słodkawym smakiem i delikatnym aro- matem chrzanu. Mają sprężysty i wilgot- ny miękisz o ciekawym zabarwieniu oraz chrupiącą skórkę. W mijającym roku firma Uldo powięk- szyła także swój asortyment dodatków wypiekowych. W jej ofercie pojawił się o nowoczesny preparat Uldo Volum Max, który doskonale wpisuje się w standardy stawiane komponentom do produkcji pie- czywa z czystą etykietą. Polepszacz o nie- wielkim dozowaniu (0,5%) może być stoso- wany do wyrobu szerokiej gamy pieczywa: bułek o różnych formach, bagietek, chle- bów. Wpływa na znaczne zwiększenie ob- jętości produktu gotowego, a także popra- wia jego strukturę. Z kolei Uldo Pszenne Fresh to środek wypiekowy o dozowaniu 1%, którego zadaniem jest przedłużenie świeżości pieczywa pszennego nawet do 4-5 dni. Pozwala też uzyskać chrupiącą skórkę i zapewnia równomierną porowa- tość miękiszu. Polepszacz może być sto- sowany zarówno przy obróbce ręcznej, jak i maszynowej. Inne przeznaczenie ma Uldo Drożdżo- we Fresh 10% - preparat umożliwiający wypiek różnych wyrobów drożdżowych półcukierniczych, takich jak drożdżówki, rogale, chałki. Wpływa korzystnie na więk- szy rozrost ciasta, jego delikatną strukturę po wypieku, podkreśla smak i aromat goto- wych wyrobów. Można go stosować rów- nież przy produkcji metodą odroczonego rozrostu. W codziennej produkcji pieczywa cu- kierniczego zastosowanie ma mieszanka Uldo Bułki Mleczne Premium Profit. Moż- na po nią sięgać także przy wypieku babek i ciast drożdżowych. W segmencie miksów cukierniczych na uwagę zasługuje m.in . koncentrat Uldo Ciasto Marchewkowe Premium Profit z dodatkiem suszonej marchwi doskonale nadaje się do ciast o różnych formach, jak też na blaty do ciast deserowych. Linia Profit poszerzyła się też o mie- szankę Uldo Jogo Profit do ciast biszkop- towo-tłuszczowych, a także miks Uldo Czekoladowe Profit do ciast deserowych i muffin i puszystym i wilgotnym miękiszu. Różnorodny asortyment można pro- dukować na bazie uniwersalnej mieszanki Uldo Kruche Lux. Odpowiednia kompozy- cja składników umożliwia wytwarzanie za- równo typowych słodkich ciast kruchych Jedną z zaletą 100% mieszanki Brownie firmy Lesaffre jest jej prostota użycia. Fot. Lesaffre Fot. Lesaffre Chleby z miksu 8 Ziaren są źródłem magnezu, cynku, fosforu, żelaza i białka.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz