Bake&Sweet -11-12/2019

2019/09-10 (107-108) 5 7 t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Piecze, gotuje, regeneruje... Piec Decon niemieckiej firmy Debag pod wieloma względami zasługuje na miano urządzenia uniwersalnego. Swoją światową premierę miał już 4 lata temu, ale od tamtej pory piec uległ różnym modyfikacjom i udoskonaleniom. D econ wypieka, piecze, gotuje i rege- neruje. Można przygotować w nim zarówno chrupiące i świeże pieczy- wo, ciepłe przekąski i potrawy, jak również drobne wypieki – wymienia niemiecki pro- ducent. Wszystko to, dzięki opcjonalnemu wyposażeniu pieca w funkcje parowania i czujnik temperatury rdzenia, które znacznie poszerzają zakres pracy pieca (m.in . gotowa- nie na parze, zapiekanie skomplikowanych potraw). Oprócz zastosowań w gastronomii Decon z powodzeniem może pełnić funkcję pieca sklepowego, a dzięki precyzyjnej, stop- niowej regulacji prędkości obrotowej wenty- latora i mocy grzewczej doskonale radzi sobie z delikatnym wypiekiem zarówno chlebów, bułek czy bagietek, jak też najróżniejszych wyrobów cukierniczych. Jego niewątpliwą zaletą jest też własny system załadowczy. Komora pieca została pokryta powierzch- nią Quick-Clean, która ma na celu ułatwić jej czyszczenie. Proces ten jest w pełni zauto- matyzowany i dzięki technologii przepom- powywania cechuje się m.in. niskim zużyciem wody oraz energii. Przyjazny dla środowiska system czyszczenia wykorzystuje biodegra- dowalny płyn do mycia oraz ekologiczny płyn do płukania, który neutralizuje i zabezpiecza komorę pieczenia. Piecem zarządza się przy użyciu nowo- czesnego 7-calowego ekranu dotykowego, którego obsługa jest intuicyjna i przystoso- wana do umiejętności nawet niewykwalifiko- wanych ekspedientek sklepowych. Sterow- nik może zapamiętać do 99 programów, ma programowalny timer, pozwala obsługiwać komorę garowniczą. PieceDeconmożna połączyć w sieć i zdal- nie nadzorować ich pracą oraz konserwacją. Oprogramowanie FilialNet pozwala nie tylko zarządzać procesami pieczenia, ale też mo- bilnie odczytywać i analizować informacje na temat np. zużycia energii przez piec. Oferowana przez Debaga inteligentna technologia pieczenia e.BAKE.solution obej- muje także system zarządzania mocą, który pozwala uniknąć drogich szczytów prądu. Jak wyjaśnia producent, procesor sterujący okre- śloną grupą piecówodpowiedzialny jest za ich synchronizację, zaś odpowiednie oprogramo- wanie przejmuje planowanie zasobami. Wten sposób ogranicza się szczyty mocy w grupie pieców czy też zapobiega przeciążeniom. Inteligentna technologia pieczenia obej- muje również system SmartBake odpowie- dzialny za automatyczne rozpoznawanie ilości produktów znajdujących się w piecu i odpowiednie dopasowanie parametrów pieczenia. To rozwiązanie m.in . pozwala zmi- nimalizować ryzyko błędów popełnianych przez obsługę. Piec występuje w dwóch wersjach: na 5 lub 12 blach o wymiarach 400x600 mm. Mo- del Decon 5 ma powierzchnię wypiekową 1,2 m², zaś Decon 12 – 2,88 m². Piece można łą- czyć ze sobą w systemy 5+5 lub 5+12. • — TP Fot. Debag Fot. Debag

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz