Bake&Sweet 7-8/2019

2019/07-08 (103-104) 1 3 P OMY S Ł NA B I Z N E S go kształtu, który wyraźnie odróżnia nowe gofry od tych produktów, które znamy już od lat. Charakterystyczną cechą bubble waffle są też ogromne, wręcz nieograniczone możliwości stosowania najróżniej- szych dodatków, a także elementów dekoracyjnych, polew i posypek. Koncentrat gofrów bąbelkowych znaleźć można także w ofercie firmy Soreno, która zapewnia, że jej mieszanka pozwala wypiekać wy- roby o delikatnym smaku, chrupkiej i kruchej strukturze oraz miękkim, puszystym środku. Ciasto jest łatwe i szybkie wprzygotowaniu, a samo pieczenie gofrów zajmuje tylko 3 minuty. Oprócz tej mieszanki, kosza- liński producent poleca teżmiks biszkoptowychGofrówFloryda umoż- liwiający produkcję wyrobów, które zachowują swoją świeżość długi czas po wypieczeniu. Również ten produkt nie wymaga szczególnego talentu przy przygotowaniu ciasta. Prosta receptura znacznie ograni- cza zużycie oleju roślinnego – na 1 kg mieszanki i 1 l wody wystarczy zaledwie ok. 150 g tłuszczu. Na gofry bąbelkowe jest tego lata tak samo duży popyt jak podczas ubiegłorocznych wakacji, ale nie znaczy to wcale, że wyparły z rynku gofry tradycyjne. Jednymz producentów tego typumiksów jest firmaKOMPLETPol- ska. Jej 100 %mieszanka KOMPLET Gofry, dzięki odpowiednio dobra- Mini-gofry mogą być świetnym „talerzem” pod słodkie desery owocowe. lodów, a tym bardziej w cukierni. Nie ma też co się martwić o zasilanie tych urządzeń, gdyż korzystają one z powszechnie dostępnego prądu o napięciu 230 V. Inwestując w zakup urządzeń do wypieku, koniecznie należy skon- centrować się na sprzęcie profesjonalnym, a więc fabrycznie przysto- sowanym do ciągłej produkcji. W sezonie wakacyjnym gofrownice pracują bez przerwy po kilkanaście godzin dziennie. Zaopatrzenie się w urządzenia sprzedawane w większości sklepów AGD nie zda egza- minu. Jednym z czołowym polskich producentów gofrownic gastrono- micznych spółka Dezal Plus, która w swojej ofercie ma zarówno sprzęt dla zawodowców, jak też urządzenia do użytku domowego. Jej gofrow- nice wyposażone zostały w płyty aluminiowe pokryte greblonem - po- włoką zabezpieczającą przed przywieraniem. Wyróżniają się one dużą mocą, dzięki czemu mają krótki czas nagrzewania, a co za tym idzie nie ma konieczności ciągłego utrzymywania urządzenia w stanie gotowo- ści. Gdy niema klientów, gofrownicęmożna wyłączyć, a tym samymnie generować niepotrzebnych kosztów wynikających z używania energii elektrycznej. Innym rodzimym producentem jest firma Torspo-Ostaszewski, która może się pochwalić kilkunastoma modelami urządzeń przystoso- wanych do produkcji wyrobów różnej wielkości, a także z różną wydaj- nością. • — TP nym składnikom i dopracowanej recepturze, pozwala wyprodukować delikatne w smaku wypieki o wilgotnym miękiszu i długo zachowujące chrupiącą skórkę – zapewnia producent. Podkreśla też, że są wydajne i łatwe w zrobieniu, a ich receptura nie wymaga dodatku świeżych jaj. A to - jak wiadomo - pozwala wyeliminować ryzyko skażeń mikrobiolo- gicznych. Wspomniana kompozycja cukiernicza przy zastosowaniu od- powiedniej receptury, może być też wykorzystana do produkcji pulch- nych racuchów z maślanką i jajami oraz puszystych naleśników. Do wyrobu gofrów z powodzeniem nadaje się także mieszanka KOMPLET Amerykaner. Miks przystosowany do wypieku klasycznych gofrów, zarówno tych na słodko jak i na słono, amerykańskich jak też belgijskich pro- ponuje firma Dawn Food. Jej produkt zapewnia uzyskanie wyrobów finalnych o lekkiej i puszystej konsystencji skrywanej pod chrupiącą skórkę. Przygotowanie gofrów z tego miksu jest bajecznie proste, gdyż do proszku wystarczy tylko dodać wodę – informuje producent pod- kreślając, że mieszanka zawiera tylko naturalne aromaty i jest wolna od konserwantów. Gofrownice Produkcja gofrów nie zajmuje wiele miejsca. Dwie, trzy gofrownice zpowodzeniemzmieszczą sięwkażdymsezonowympunkciesprzedaży Odpowiednio przygotowane ciasto pozwala wypiekać gofry będące dodatkiem do potraw o wytrawnych smakach. Charakterystyczną cechą urządzeń do produkcji bubble waffle jest możliwości ich obracania podczas wypieku. Fot. Pixabay Fot. Pixabay Fot. Pixabay

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz