Bake&Sweet 7-8/2019

2019/07-08 (103-104) 2 5 d odat k i i s u rowc e pszenno-żytniego znalazły się także m.in . amarantus, quinoa (ko- mosa ryżowa), orkisz, gryka, owies słonecznik i siemię lniane. Ta różnorodność zastosowanych składników pozwoliła technolo- gom firmy Bakels stworzyć pieczywo, które zawiera nie tylko ła- two przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i szereg witamin, ale także cenne dla zdrowia mikroelementy. Jest w niej np. skwalen o zbawiennym wpływie na opóźnianie procesów sta- rzenia się organizmu, naturalne przeciwutleniacze czy też rzadko występujące w zbożach aminokwasy. Cenne nasiona znajdziemy także w jednej z mieszanek chle- bowych z linii Helios Pro Zdrowie. Bochenki z koncentratu Chia- Siła, dzięki swoim składnikom, zawierają różne cenne witaminy i mikroelementy, które m.in. pozwalają na oczyszczanie organi- zmu z toksyn, wpływają na zwiększenie energii, wzmacniają kości, budują mięśnie, redukują cholesterol, a nawet mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet – wymienia producent, firma Helios Food. Chleby z Chia-Siła polecane są też dla osób na dietach odchudzających, wegańskiej i wegetariańskiej. Inny pomysł na zastosowanie w piekarstwie nasion szałwii hiszpańskiej ma firma Zeelandia. Jej Mr. Korn Chia to mieszanka Salvia - 30 % miks do wyrobu pieczywa żytniego. Fot. Eco Trade Fot. KOMPLET Polska Bochenek z mieszanki KOMPLET Chia 40. w proporcjach ok. 1:2. Błyszczący, żółtawy miękisz o gruboziarnistej strukturze to cecha charakterystyczna wypieków z 50 % koncentratu Rex Chia firmy Ireks. Poza prozdrowotnymi ziarenkami w miksie są rów- nież nasiona słonecznika, dyni i siemienia lnianego, odpowiednio dobrane przyprawy oraz płatki ziemniaczane i susz pomidorowy. Dzięki metodzie bezpośredniego prowadzenia ciasta, mieszanka pozwala na szybką, wydajną i stabilną produkcję zarówno aroma- tycznych bochenków (chlebki CHIApan), a także wyrobów o cha- rakterze rustykalnym (CHIAbatta). Siemię lniane towarzyszy nasionom chia także w kompozycji wypiekowej o nazwie Sielski, którą opracowali technolodzy firmy Lesaffre. Ich duża zawartość wpływa pozytywnie na wyjątkowo sprężystą strukturę miękiszu oraz wyrazisty smak i aromat – wy- mienia producent. Mieszanka o naturalnym składzie pozwala pro- dukować wyroby o rustykalnym wyglądzie, które idealnie wpisują się w trend na pieczywo z tzw. czystą etykietą. Salvia to nazwa 30 % miksu do wyrobu chleba żytniego z do- datkiem nasion chia, który znaleźć można w ofercie firmy Eco Tra- de. Również ten półprodukt piekarski wzbogacony został o sło- necznik i złote siemię lniane. Nasiona chia znajdziemy także w mieszance Chleb dla Życia firmy Bakels. W miksie dedykowanym do produkcji pieczywa Fot. Zeelandia Bułka cięta z dodatkiem gotowanych ziaren Mr. Korn Chia. gotowanych ziaren, które są przeznaczone do bezpośredniego użycia (bez konieczności namaczania) i gwarantują, że nie rozpad- ną się podczas mieszania ciasta. Dzięki temu są dobrze widoczne w miękiszu, co pozwala uatrakcyjnić zarówno asortyment drobne- go pieczywa pszennego, ciabatty, bagietek, jak i chleba we wszyst- kich znanych wariantach – informuje producent. Dodaje także, iż Mr. Korn Chia ma wpływ na przedłużenie świeżości pieczywa. Zeelandia jest także producentemmiksu Q’ki FIT Chia dedyko- wanego do wypieku ciastek wielozbożowych. To przypuszczalnie jedyna na naszym rynku mieszanka z chia przeznaczona wyłącz- nie do słodkich wypieków. W tych pożywnych i funkcjonalnych ciastkach znalazły się m.in . mąki żytnia, pszenna graham i grycza- na, płatki owsiane, słonecznik, miód i oczywiście nasiona chia, co w efekcie zapewnia przyjemny smak i aromat ciasteczek. • — Zebrał TP

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz