Bake&Sweet 7-8/2019

2019/07-08 (103-104) 3 3 t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a wyboru grubości kromki w bardzo dużym zakresie - od 4 do 24 mm. To stołowe urządzenie dedykowane do pracy z wszelkiego rodzaju wyrobami piekarsko-cukierniczymi wyposażone zosta- ło w nóż tarczowy ze stali węglowej, pokryty teflonem. Pozwala on kroić nie tylko świeże pieczywo o mocnej strukturze miękiszu (m.in . 100 % chleby żytnie i z ziarnami), ale również wyroby o de- likatnym miękiszu, np. rolady biszkoptowe. Trwałość takiego noża określa się na ok. 30 tys. bochenków, chociaż niektóre źródła po- dają, że można nim pokroić znacznie więcej chlebów. Warto wie- dzieć, że w krajalnicy MHS Ideal, w celu uniknięcia zlepiania się świeżo pokrojonych kromek, nóż automatycznie odrzuca je pod skosem na specjalny, delikatnie wibrujący stół, którego drgania uniemożliwiają sklejanie się odkrojonych kawałków pieczywa. Jedną z możliwości opisywanej krajalnicy jest też cięcie bo- chenka na połówki. Maszyna automatycznie mierzy wielkość chleba i precyzyjnie dzieli go na dwie równe części, które następ- nie może pokroić na kromki. Z taką samą wydajnością do 100 kromek na minutę można pokroić pieczywo za pomocą urządzenia MHS Compact, które z uwagi na swoje niewielkie rozmiary świetnie nadaje się do ma- łych punktów sprzedaży pieczywa. Jego możliwości pracy są nie- mal takie same jak w przypadku wcześniej opisywanej maszyny. Delikatne cięcie różnego rodzaju pieczywa zapewnia tar- czowa krajalnica Agiloline B 100 firmy Bizerba, która odpowia- da najwyższym higienicznym standardom. Statyczny silnik noża, specjalny dociskacz minimalizujący straty pozostałości na piętce, zabezpieczenie w postaci pokrywy ochronnej, krojenie bezolejo- we, to tylko niektóre zalety wymieniane przez producenta. Aby zagwarantować optymalną jakość krojenia prędkość obrotowa noża regulowana jest płynnie w całym procesie cięcia. Grubość krojenia można swobodnie regulować w zakresie od 3 do 30 mm poprzez naciśnięcie odpowiedniego klawisza. Niewielka krajalni- ca Agiloline B 100 może pracować na stole lub na odpowiednim stojaku. Wydajność tej kompaktowej maszyny wynosi do 100 cięć na minutę . Z polskich konstrukcji na uwagę zasługują dwie krajalnice. KT-1 firmy Mech-Masz ma za zadanie idealne pokrojenie każdego rodzaju chleba, nawet o ciepłym miękiszu – informuje producent ze Żnina. Urządzenie pracuje na cztery sposoby: kroi cały bochenek na kromki o wybranej grubości, dzieli tylko pół chleba, kroi dowolnie wybraną ilość kromek albo jednym cięciem dzieli bochenek na dwie równe połowy. Wybór odpowiedniej opcji oraz ustalenie grubości pokrojonych kawałków (w zakresie od 5 do 25 mm) odbywa się za pośrednictwem dotykowego panelu sterującego LCD. Maszyna wyposażona w nóż teflonowany i nowoczesny system oliwienia z regulacją intensywności podawania oleju, produkowana jest w dwóch wariantach. Inną rodzimą konstrukcją o podobnym zastosowaniu jest krajalnica tarczowa Ramzes gliwickiej firmy Masz. Urządzenie przystosowano do krojenia różnego rodzaju pieczywa na kromki o grubości od 4 do 20 mm. Sam proces cięcia bochenków może się odbywać na dwa sposoby: automatycznie lub ręcznie. Pierw- szy polega na dobraniu przez krajalnice grubości i ilości kromek na podstawie ustalonego programu, który został zapisany w pa- mięci urządzenia. Drugi sposób to manualne ustawienie parame- trów pracy krajalnicy przez sprzedawcę w sklepie na podstawie bezpośrednich wskazań klienta. Podobnie jak w innych tego typu JAC Varia Pro kroi pieczywo z wydajnością do 120 kromek/min. Krajalnica z nożem tarczowym KT-1 firmy Mech-Masz. Fot. Mach-Masz Maszyna o nazwie Ramzes z gliwickiej firmy Masz kroi bochenki na kromki o grubości od 4 do 20 mm. Fot. Mach Gliwice Fot. JAC

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz