Bake&Sweet 7-8/2019

4 0 2019/07-08 (103-104) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Żelazka do tartaletek Patrząc na gofrownice i elektryczne urządzenia do wypieku drobnych tartaletek nie trudno o podobne skojarzenia. I nic w tym dziwnego, gdyż oba rodzaje urządzeń działają na takiej samej zasadzie. Drobne tartaletki ze słodkimi lub wytrawnymi nadzieniami cieszą się popularnością zwłaszcza wśród kobiet, które chętniej sięgają po mniej kaloryczne ciasteczka z owocami lub warzywami, niż po sernik, szarlotkę z bitą śmietaną czy pączka. D robne tartaletki ze słodkimi lub z wytrawnymi nadzienia- mi przez część konsumentów postrzegane są jako produkt interesujący głównie ze względu na swoją wielkość. Cieszą się popularnością zwłaszcza wśród kobiet, które będąc na licznych dietach odchudzających, chętniej sięgają po małe ciasteczka z owo- cami lub warzywami, niż po sernik, szarlotkę z bitą śmietaną czy tłuściutkiego pączka. Produkcja tartaletek nie jest niczym skomplikowanym. Wyma- ga jednak od piekarza i cukiernika kreatywności, pomysłowości i dobrze wypieczonych spodów. Te ostatnie można sobie zapewnić korzystając z odpowiednich urządzeń zwanych potocznie żelazka- mi. Tartaletka marki Bakon wraz ze standardowymi metalowymi formami wypiekowymi pokrytymi specjalnym tworzywem unie- możliwiającym przylepianie się ciasta, pozwala szybko, łatwo i z dużą powtarzalnością wyprodukować spody do mini-tart. Co ciekawe, na wspomnianym urządzeniu oprócz wypieku korpusów babeczek można także robić gofry. Obudowa tzw. żelazka do tarta- letek wykonana jest ze stali nierdzewnej, a ruchoma górna pokrywa spinana jest z dolną podstawą specjalnym zamkiem. Zaznaczmy, że w obu częściach znajdują się grzałki, które w ciągu 15 min. osiągają gotowość do pracy czyli temperaturę 230°C. O jego zakończeniu wypieku informuje sygnał dźwiękowy. Podobnym urządzeniem jest Bakon Satellite, który ma tę do- datkową zaletę, że pozwala zapisać w pamięci do 10 różnych pro- gramów wypiekowych uwzględniających czasy i temperatury wy- pieków. Włoska firma Pavoni jest producentem żelazka do produkcji tartaletek o nazwie Cookmatic. Również ta nowoczesna maszy- na została tak zaprojektowana, aby dzięki wymiennym wkładom umożliwiała wypiek korpusów o różnych kształtach i rozmiarach. Do rzemieślniczego wyrobu korpusów w różnych kształtach m.in. z ciasta kruchego lub francuskiego służy również urządzenie wypiekowe ICB Cook Macic. Jak w każdym tego typu żelazku, wy- piek polega na ręcznym umieszczeniu w otworach foremek małych kęsów ciasta i zamknięciu górnej pokrywy. Parametry wypieku można indywidualnie ustawiać na cyfrowym panelu sterowniczym lub wybrać wariant automatyczny (zaprogramowany) z opcją sy- gnału dźwiękowego alarmującego o zakończeniu pieczenia. • — TP

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz