Bake&Sweet 9-10/2019

2 4 2019/09-10 (105-106) d odat k i i s u rowc e Przekąski owytrawnych smakach Muffiny o smakach innych niż słodkie wciąż są rzadkością w ofertach polskich piekarni. A przecież babeczki z dodatkiem szpinaku, pieczarek czy sera mogą być atrakcyjną słoną przekąską, która z powodzeniem zastąpi kanapki. Wasi klienci chcą czegoś więcej niż tylko pizzerki i pasztecików z kapustą. P rzekąski od lat cieszą się powodze- niem wśród bardzo szerokiej grupy konsumentów, czego najlepszym przykładem są choćby znane wszystkim słone paluszki czy krakersy. Co prawda, rzemieślnicza czyli niewielka produkcja tych wyrobów wydaje się raczej nieopła- calna, ale już na preclach, muffinach na słono czy croissantach o wytrawnych smakach zarabiać może nawet niewielka piekarnia. Pod warunkiem, ze jej produkty będą m.in . smaczne, pożywne, należycie zapakowane (aby można było jej jeść np. w drodze o pracy) i odpowiednio dobrze zareklamowane Od kilku lat z pomocą pol- skim piekarzom śpieszą producenci róż- nego rodzaju specjalistycznych mieszanek dedykowanych do wyrobu słonych przeką- sek. Oto kilka z nich. Sporą gamę różnych wyrobów można wyprodukować z mieszanek firmy Uldo. Do wypieku typowych włoskich przekąsek typu grissini i panini z powodzeniem na- daje się gotowy miks Uldo Pizza. W przy- padku produkcji wyrobów o intensywniej- szych smakach warto sięgnąć po miks Uldo Pizza Zioło z dodatkiem oregano, czosnku, tymianku, cząbru, cebuli, szałwii i bazylii. Ciekawą kompozycją piekarską jest mieszanka Uldo Precel gwarantująca nie tylko odpowiedni smak i aromat tradycyj- nych bawarskich przekąsek, ale również ich charakterystyczną ciemną i lśniącą skórkę. Wspomnieć też trzeba o innych kom- pozycjach tego samego producenta, które stanowią bazę do przygotowania intere- sujących przekąsek. Mowa o mieszankach Uldo Kukurydza z dodatkiem ziaren sło- necznika i siemienia lnianego, która oprócz tradycyjnego pieczywa znajduje zastoso- wanie przy wypieku m.in . kukurydzianych składniki w istotnym stopniu decydują o charakterystycznym korzennym smaku, chrupiącej skórce oraz soczystym i aroma- tycznym miękiszu wypieków, które mogą przyjmować różne formy, również palu- chów grissini. Również firma AKO podsuwa pieka- rzom kilka pomysłów na produkcję atrak- cyjnych przekąsek. Jeden z nich bazuje na przekąsek znajdziemy także w ofercie firmy Eco Trade. Jest ona producentem takich kompozycji wypiekowych jak: Mar- garita do pizzy, pizzerek i aromatycznych paluchów, Amarantki do wytrawnych roga- li półfrancuskich oraz Mieszanka Węgier- ska do precli, paluchów i innego drobnego pieczywa. • — TP Uldo Kukurydza ze słonecznikiem i siemieniem lnianym ma zastosowanie przy wypieku m.in. ślimaków. Fot. Uldo paluszków i ślimaków oraz o miksie Uldo Czosnek, który znajdziemy m.in . w recep- turze na wytrawne croissanty. Medito to 40 % mieszanka piekarska firmy Ireks, w której znaleźć można m.in . suszone kawałki pomidorów, aromatycz- ne zioła i zakwas pszenny. Wszystkie te pikantnym koncentracie o nazwie Pieczywo Biesiadne. Miks ten oprócz bogactwa przy- praw oraz takich składników jak proszek pomidorowy i suszona papryka ma w swoim składzie także nasiona słonecznika i siemie- nia lnianego oraz grys kukurydziany. Koncentraty dedykowane do słonych

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz