Bake&Sweet 9-10/2019

2019/09-10 (105-106) 2 3 Fot. KOMPLET Polska d odat k i i s u rowc e W asortymencie firmy Zeelandia są obecnie dwie kompozycje cukiernicze, po które można sięgnąć zarówno produkując małe ciasteczka, jak też przygotowując kruche spody. Takim uniwersal- nym produktem jest miks Kruche Klasyczne, który został specjal- nie dopasowany do wymagań, jakie stawia produkcja przemysłowa na wyspecjalizowanych liniach technologicznych. Jak podkreśla producent, zaletą ciasta jest możliwość rozwałkowania go na wy- jątkowo cienką warstwę. Ciasteczka z różnymi dodatkami oraz spody do serników, ja- błeczników, tart i placków można także przygotować z mieszanki Kruche Specjal, która znacznie ułatwia i przyspiesza przygotowa- nie ciasta. Wszystkie składniki miesza się razem przez 3 minuty, bez ryzyka zaciągnięcia masy. Firma KOMPLET Polska do wyrobu najróżniejszych ciasteczek oraz ciast kruchych i kruszonek, a także do wypieków maślanych poleca kompozycję KOMPLET M+S Ciasto Kruche. Producent twierdzi, że świetnie zdaje ona egzamin przy obróbce maszynowej i dozowaniu na multidropach. Specjalnie do wyrobu słodkich, drobnych wypieków szpryco- wanych, wałkowanych lub krojonych służy 50 % mieszanka KOM- PLET Ciastka Kruche 50, która m.in . jest odporna na zaciąganie i daje cukiernikowi swobodę decydowania o zawartości cukru w wyrobach gotowych. Szerokie zastosowanie w codziennej produkcji w zakładzie cu- kierniczym ma też mieszanka KOMPLET Półkruche, która umożli- wia m.in . uzyskanie ciasta do ręcznego lub mechanicznego wyrobu drobnych wypieków sprzedawanych na wagę, takich jak: pieguski, rogaliki, roladki, sakiewki, krawaty, kokardki. Bogactwem oferty mieszanek do wyrobu różnych funkcjonal- nych i prozdrowotnych ciasteczek kruchych może się pochwalić firma Uldo. Do miksów z tzw. czystą etykietą zalicza się kompozy- cje Uldo Ciastka z Płatkami Jaglanymi dedykowana do produkcji wyrobów o bogatych właściwościach odżywczych, zawierających m.in . witaminy B i E oraz kwas krzemowy. W ciasteczkowym asortymencie wspomnianego producenta są też miksy: Uldo Kruche, który zapewnia szybkie przygotowa- nie ciasta i jego łatwe kształtowanie, Uldo Ciastka Czekoladowe - kompozycja wypiekowa do maszynowego formowania ciasteczek z 14 % zawartością belgijskiej czekolady, Uldo Ciastka Jęczmienne z Amarantusem (również z kawałkami czekolady), szybkie i proste w przygotowaniu Uldo Ciastka Owsiane, Uldo Ciastka Niskocukro- we o wysokiej zawartości błonnika, które słodzone są ksylitolem (cukrem brzozowym), Uldo Ciastka z Ostropestem bogate w sy- limarynę – substancję korzystnie wspomagającą funkcjonowanie wątroby, a także Uldo Ciastka Razowe na bazie pełnoziarnistej mąki żytniej, które można wzbogacać o różnorodne dodatki, takie jak żurawina, rodzynki, płatki. Kruche Extra firmy Lesaffre jest kompletnym miksem pozba- wionym sztucznych barwników, przez co – jak informuje produ- cent – ciasteczka zyskują tak pożądany przez konsumentów smak domowych wypieków. Szerokie zastosowanie miksu pozwala ko- rzystać z niego zarówno przy produkcji drobnych ciasteczek, jak też spodów i blatów oraz krucho-drożdżowych rogalików. • — TP Fot. AKO Firma AKO proponuje rzemieślnikom m.in. Ciasteczka Owsiane - produkt clean label. Mieszanka Kruche Klasyczne została specjalnie przystosowana do obróbki maszynowej. Ciastka przygotowane z biszkoptowo-tłuszczowej mieszanki KOMPLET Orzechowe Soft. Fot. Zeelandia

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz