Bake&Sweet 9-10/2019

3 4 2019/09-10 (105-106) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a obłożenie pieca (opatentowany system automatyki ilościowej). Dosko- nałe efekty wypieku osiąga się dzięki funkcji zaparowania dla wszyst- kich produktów oraz pieczenia ze wzrastającą i spadającą temperatu- rą - wyjaśnia firma Geth. MIWE thermo express doskonale radzi sobie z niemal każdymwyrobem piekarskim – piec ma możliwość ustawienia do 250 programów wypiekowych, każdy do 8 kroków. MIWE thermo static to piec wózkowy, który znajduje zastosowanie w małych i dużych zakładach produkcyjnych. Wizualnie jest podobny do obrotówek, jednak zasadniczo różni się od nich, gdyż ciepło w tym piecu wydzielane jest przez płyty grzewcze i emitowane jest na spód produktu. Istotną zaletą tej konstrukcji jest bardzo wygodny system załadunku, który odbywa się identycznie jak w piecach obrotowych i trwa poniżej minuty. Jest on znacznie sprawniejszy i łatwiejszy niż w przypadku korzystania z aparatów załadowczych – zapewnia polski dystrybutor. Piec przystosowany jest do 2 lub 3 wózków 7-, 8-, 9- lub 10-poziomowych mieszczących m.in . blachy 600x800 lub 600x1000 mm. Dodajmy, że możliwy jest także wypiek przy wykorzystaniu opcjo- nalnego systemu płyt kamiennych (wraz z techniką załadowczą). Niezależnie od emisji ciepła uzyskiwanego z płyt grzewczych, dla delikatnego i równomiernego rozprowadzenia gorącego powietrza w całej komorze wypiekowej zastosowano nawiew Turbo, przy czym pierwszy stopień nawiewu sprzyja powstawaniu łagodnie lekkiego zbrązowienia skórki ciasta, zaś drugi powoduje jej szybkie zbrązowie- nie na całej powierzchni. Za dostarczenie odpowiednio dużej ilości pary oraz jej szybkie i równomierne rozprowadzeniew całej komorzewypiekowej odpowia- da system MIWE Atmo-jet, który przy użyciu sprężonego powietrza rozpyla wodę na małe kropelki przed jej dostarczeniem do wytwornicy pary. Tak otrzymana delikatna mgiełka osadza się w systemie zaparo- wania na całej powierzchni wytwornicy i intensywnie ją wykorzystuje. Szybkie parowanie w komorze wypiekowej pozwala otrzymać parę aż o 2,5-krotnie wyższym ciśnieniu niż w tradycyjnych systemach. Wspo- mniany system wykorzystując sprężone powietrze pozwala także na szybkie wydostanie pary z komory, niezależnie od pogody i warunków atmosferycznych. W przypadku dużych piekarni odpowiednim rozwiązaniem wyda- je się być zastosowanie pieca przelotowego MIWE thermo rollomat, który można zbudować z dowolnej liczby ustawionych na sobie pó- łek (maksymalnie 7) o szerokości 200, 250 lub 300 cm i maksymalnej długości 14,5 m. Na początku każdej z nich jest szczelnie zamykana sekcja zaparowania, skąd gotowe do wypieku wyroby automatycznie przechodzą do kolejnej strefy. Samo pieczenie odbywa się na taśmie wykonanej z grubych płytek stalowych, a nie na siatce, co ma zapewnić odpowiednie warunki do zapieczenia spodu produktu. Wszystkie parametry dotyczące pracy pieca MIWE thermo rollo- mat wprowadzane są do centralnego komputera sterującego połączo- nego z czytelnym 14-calowym ekranem dotykowym. • — TP Przelotowy MIWE thermo rollomat o długości do 14,5 m to piec dedykowany dla piekarni przemysłowych. Fot. MIWE

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz