Bake&Sweet 9-10/2019

2019/09-10 (105-106) 3 3 t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a szy tego typu piec powstał ponad 50 lat temu. Przypatrzmy się jednak nie tym najstarszym, lecz najnowszym rozwiązaniom technicznym, które znajdziemy m.in . w piecu HEUFT Vulkan-Thermo-Roll. To pierw- sza na świecie termoolejowa obrotówka, która pozwala osiągnąć bar- dzo wysoką jakość produkcji dla całego asortymentu wyrobów, a nie tylko dla drobnych wypieków. Składa się z komory wypiekowej z 9 po- ziomami. Jej wnętrze wykonano ze stali chromo-niklowej i zaopatrzo- no w odpływ podłogowy, co świetnie zdaje egzamin przy czyszczeniu pieca m.in. z resztek produktów cukierniczych dekorowanych lukrami lub nadziewanych. Wszelkie zabrudzenia mogą być starannie usunięte za pomocą myjki ciśnieniowej. W standardzie pieca jest wysokowydajna instalacja zaparowania składająca się z dwóch ogrzewanych termoolejem parowników. Po- przez zawór elektromagnetyczny wprowadzana jest do nich określo- na ilość wody. Dodajmy, że piec jest też seryjnie wyposażony w zinte- growany przyspieszacz wyciągania pary, który gwarantuje skuteczne działanie nawet w trudnych warunkach określonych np. zabudową piekarni. Piec firmy HEUFT może być wyposażony w system Turbo, który dzięki dowolnie włączanemu i wyłączanemu wentylatorowi wprowa- dza w ruch spokojną atmosferę pieczenia (ciepło promieniowania). Turbulencjawydmuchuje otaczającewypiekane produkty izolujące po- wietrze i ułatwia dopływ ciepła bezpośrednio na produkty –wyjaśniają przedstawiciele firmy Giko, która jest wyłącznymdystrybutorempieca w naszym kraju. Taka atmosfera pieczenia stwarza jeszcze lepsze wa- runki do powstawania skórki na pieczywie. Dla uniknięcia niepotrzebnych strat ciepła piec wyposażono w drzwi z potrójną blokadą, która zapewnia ich większą szczelność. Opcjonalnie HEUFT Vulkan-Thermo-Roll może mieć okap nad drzwia- mi pracujący jak pochłaniacz i wychwytujący oraz odprowadzający opary wydostające się z wnętrza pieca po otwarciu drzwi. Sterowanie piecem odbywa się za pośrednictwem panelu doty- kowego, który w obecnej wersji oprogramowania oferuje wiele przy- datnych funkcji. Pozwala na automatyczny przebieg 199 programów (każdy z 5 fazami wypieku), ciągłe nadzorowanie stanu wszystkich komponentów pieca i funkcji zabezpieczających, licznik godzin robo- czych oraz wskazanie terminów konserwacji. Panel pozwala też wy- mieniać programy między piecami połączonymi w sieć oraz umożliwia połączenie pieców i kotłów dla zoptymalizowania sterowania kotłem. Piec wsadowy MIWE thermo express ma możliwość ustawienia do 250 programów wypiekowych, każdy do 8 kroków. Fot. MIWE Fot. IBIS Fot. MIWE Inną firmą zza zachodniej granicy oferującą piece ogrzewane ter- moolejem jest MIWE. W jej ofercie (a tym samym także w ofercie pol- skiego dystrybutora, którym jest firma Geth) znajdziemy zarówno piec półkowy MIWE thermo express, wózkowy MIWE thermo static, jak również wielopoziomowy przelotowy MIWE thermo rollomat. Pierwszy z wymienionych to piec wsadowy zapewniający łagodną atmosferę pieczenia, za co odpowiedzialny jest system termoolejowy. Konstrukcja MIWE thermo express gwarantuje równomierny rozkład ciepła pod i nad płytami grzewczymi. Nasycona para, szybki okres re- generacji pieca i gotowość do ciągłego wypieku daje najlepsze możli- wości do produkcji wyrobów wymagających intensywnej pary w cią- gu krótkiego czasu – informuje polski dystrybutor. Nadzór nad pracą pieca przy użyciu sterownika MIWE TC z dużym ekranem dotykowym pozwala m.in . osiągnąć równomierny efekt pieczenia bez względu na Jedną z zalet pieców IBIS Termoolej jest niewielka powierzchnia, jaką zajmują w piekarni w stosunku do powierzchni wypiekowej. MIWE thermo static to piec wózkowy, który znajduje zastosowanie w małych i dużych zakładach produkcyjnych.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz