Bake&Sweet -11-12/2019

1 6 2019/11-12 (107-108) reklama d odat k i i s u rowc e Inną często fałszowaną przyprawą jest gałka muszkatołowa. Ponieważ stosunkowo rzadko sprzedawana jest jako proszek, gdyż w takiej postaci szybko traci swój aromat, gałkę niekiedy podrabia się w… całości. A konkretnie, w odpowiedni sposób skleja się mie- szaninę różnych sproszkowanych roślin. Brzmi to jak fantazja, ale zdarza się, że tania gałka muszkatołowa okazuje się nie być jed- norodnym nasionem, lecz takim właśnie „zlepkiem”. Najprostszą metodą sprawdzenia jakości gałki muszkatołowej jest wrzucenie jej do gorącej wody - sztuczny produkt rozpadnie się. Inny sposób na potwierdzenie autentyczności gałki to nakłucie jej gorącą igłą - z prawdziwego nasiona powinien wypływać żółtawy olej musz- katołowy. Stosując gałkę muszkatołową warto wiedzieć o tym, iż również ona należy do przypraw, które w nadmiarze mogą szkodzić zdro- wiu. Zawiera bowiem mirystycynę, która spożyta w większych ilościach działa jak narkotyk. Poza tym należy pamiętać, że nad- mierna ilość gorzkawej w smaku gałki dodana do ciasta może nie- odwracalnie zepsuć cały wypiek. Anyż to przyprawa, która poza okresem bożonarodzeniowe- go święta jest rzadko stosowana przez rodzimych cukierników. Gdy jednak zdecydujecie się sięgnąć po nią, aby wzbogacić smak i aromat Waszych pierników to pamiętajcie, żeby korzystać z przy- prawy o nazwie pimpinella anisium, bo to ona jest dedykowana do ciast, słodyczy oraz pieczywa żytniego. Zdecydowanie inny smak ma anyż gwiaździsty o łacińskiej nazwie illicium verum – jest znacznie ostrzejszy i dlatego używają go przede wszystkim kucha- rze przyrządzający potrawy z kuchni Dalekiego Wschodu. • — Oprac. TP

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz