Bake&Sweet -11-12/2019

2 0 2019/11-12 (107-108) d odat k i i s u rowc e Podobne zastosowanie ma także mieszanka KOMPLET Piernik, z której (w zależności od użycia dodatkowych składników) moż- na korzystać albo przy produkcji pierników, albo ciast miodowych. W pierwszym przypadku łączy się ją z mąką pszenną w proporcjach 2:1 lub 1:1 i z odpowiednią ilością syropu lub sztucznego miodu. Gdy cukiernik sięgnie po naturalny surowiec, wówczas wyrób można na- zwać ciastem miodowym, a nie piernikiem – wyjaśniają technolodzy KOMPLET Polska. Na wprowadzanie wielu własnych modyfikacji do receptury po- zwala mieszanka Uldo Piernik firmy Uldo. Dzięki zachowaniu półpłyn- nej konsystencji ciasta można je swobodnie wzbogacać m.in. o różne suszone owoce lub bakalie. Po wypieczeniu ciasto ma zwartą i trwałą strukturę umożliwiającą przekładanie marmoladą lub czekoladą. Do szybkiego przygotowania szerokiego asortymentu ciast pier- nikowych (m.in. blatów, krajanki, babek) dedykowana jest mieszanka Piernik Pomorski firmy AKO. Koncentrat ten pozwala na sporządzenie ciasta metodą jednofazową eliminując tym samym długotrwały proces leżakowania, który towarzyszy tradycyjnej metodzie produkcji pierni- ków. Otrzymane wyroby cechuje tradycyjny smak i wygląd oraz długi okres świeżości – zapewnia bydgoski producent mieszanek piekarsko- cukierniczych. Wiele mieszanek ciast piernikowych i korzennych nadaje się do produkcji muffin o świątecznym smaku i aromacie. W recepturze na puszyste wypieki z koncentratu Ciasto Korzenne firmy Zeelandia znalazły się m.in. śliwki. Wypieki z miksu Piernik firmy Lesaffre mają wilgotny miękisz i dłużej pozostają świeże. Fot. Savory Nothings Fot. Zeelandia Starannie dobrane przyprawy korzenne oraz aromat miodowy zna- lazły się w kompozycji biszkoptowo-tłuszczowego Ciasta Piernikowe- go firmy Credin. Jak zapewnia producent, miks do wyrobu ciast i babek piernikowych dobrze sprawdza się zarówno w dużych, jak i małych for- mach, z bakaliami, marmoladą, kremem i czekoladą. Ten sam producent ma w ofercie także mieszankę do wypieku kru- chych Ciasteczek Toruńskich o piernikowym smaku. Aromatyczne dodatki znaleźć można także w kompletnej mieszan- ce Super-Piernik firmy Eco Trade, która oprócz wypieku tradycyjnych ciast biszkoptowo-tłuszczowych, nadaje się też do produkcji twardych ciasteczek. Bogaty, korzenny aromat oraz niezwykły smak wyróżniają wyroby ze 100 % mieszanki Piernik, którą oferuje firma Lesaffre. Otrzymane z niej ciasta cechuje wilgotny miękisz, długotrwała świeżość i powta- rzalność produkcji pierników, ciast piernikowych z bakaliami, krajanki przekładanej nadzieniem, babki piernikowej itp. Równie bogaty smak i aromat mają drobne ciasteczka otrzymane z mieszanki Pierniczki, a to za sprawą m.in. przypraw, które znalazły się w tym koncentracie (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, kardamon). Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się – zapewnia producent. Korzenny aromat przez cały rok Wypieki,którymsmaknadajekompozycjawłaściwiedobranychprzypraw, podobnie jak pierniki, przezwiele lat byływnaszymkraju kojarzone głów- nie ze świętami Bożego Narodzenia i wwitrynach sklepów cukierniczych pojawiały się zazwyczaj w grudniu. Czasy te jednak bezpowrotnie się zmieniły i teraz korzenne ciasta oraz drobne ciasteczka z powodzeniem sprzedawane są przez cały rok. Niemniej jednak przedGwiazdką popyt na nie jest znaczniewiększy niż np. wmiesiącach letnich. Wyrazisty zapach i smak mają wyroby uzyskane z mieszanki KOM- PLET Korzenne Soft. Jej szerokie zastosowanie pozwala produkować np. pierniki przekładane marmoladą, biszkopty na torty korzenne, piernik staropolski z orzechami włoskimi i mieszanką bakaliową czy też blaty pod ciasta korzenne z kremem jogurtowym. Proste i szybkie w przygotowaniu są też puszyste wypieki z kon- centratu Ciasto Korzenne produkowanego przez firmę Zeelandia. Również ta mieszanka daje cukiernikom szerokie pole do popisu przy produkcji zarówno świątecznych pierników (kostki, krajanki), jak też drobnych pierniczków z nadzieniem oraz korzennych placków z dodat- kiem świeżych lub mrożonych owoców, kremów, polew. Dodajmy, że receptura z użyciem mieszanki Zeelandii nie wymaga dodatku jaj, co ma istotny wpływ na czystość mikrobiologiczną produkowanych ciast. Wofercie tego samego producenta znajdziemy także Q’ ki Korzen- ne. Te proste do przygotowania ciasteczka zawierają mąkę pszenną, żytnią, jęczmienną i graham, co wpływa na walory smakowe i struk- turę ciastka. Aromatyczne przyprawy m.in : cynamon , czarny pieprz, goździki nadają wyrafinowanego smaku całej kompozycji – podkreśla producent mieszanki. • — Zebrał TP Fot. Lesaffre

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz