Bake&Sweet -11-12/2019

d odat k i i s u rowc e masa, dobrze się upłynnia, nie pęka oraz szybko wysycha na powierzch- ni lukrowanych ciast i ciastek tworząc na nich białą powłokę z poły- skiem. Tradycyjną pomadą wodną jest również Fondant APC, który – jak informuje producent, firma APC – nie zawiera środków konserwują- cych, regulatorów kwasowości i aromatów. Gęsta, jednolita masa o du- żej lepkości przed zastosowaniemwymaga podgrzania do temperatury 45-55ºC i w razie potrzeby rozcieńczenia niewielką ilością wody. Podgrzania przez użyciemwymaga też Fondant Ready - pomada cu- krowa firmy Zeelandia przeznaczona do dekoracji ciast i ciastek. Dosko- nale zastyga, zachowuje piękny połysk przez długi czas i jest wyjątkowo elastyczna, tzn. nie łamie się i nie odpryskuje podczas krojenia. Fondant można swobodnie aromatyzować i barwić. Producent podkreśla, że po- mada doskonale sprawdza w wypiekach zamrażanych. FirmaHelios Food proponujem.in . PomadęWodnąKlasyczną, która została uznana za Produkt Roku na SweetTARGach 2015, pozbawiony konserwantów Fonadant Wodny, a także Pomadę Wodną Gotową do Bezpośredniego Użycia. Ten ostatni produkt o luźnej konsystencji prze- znaczony jest szczególnie dla zakładów o mniejszych możliwościach obróbki. Ze względu na swoją konsystencję nie wymaga podgrzewania i nadaje się do aplikowania od razu po wyjęciu z opakowania. Pomada ta polecana jest zwłaszcza do wyrobów, w których wymagana jest cieńsza warstwa glazury. Specjalistyczne komponenty dla naszej branży oferuje także firma Holger Food, producent m.in . gotowej do aplikowania tradycyjnej Po- mady Wodnej dedykowanej do wykańczania produktów ciastkarskich i pieczywa cukierniczego, nadającej się do barwienia oraz aromatyzo- wania. Przed nałożeniem pomadę należy podgrzać i dodać do niej nie- wielką ilość wody. Z kolei inna pomada tego samego producenta, która również jest gotowa do bezpośredniego użycia, dzięki nowatorskiej recepturze i od- powiednio dobranym dodatkom pozwala na utrzymanie wody w struk- turze, przez co pomija się jej dodawanie przed aplikowaniem. Produkt można nakładać od razu po wyjęciu z opakowania (efekt gęstej białej glazury) albo po podgrzaniu, które pozwala regulować zachowanie się pomady na finalnym produkcie (efekt cienkiej, półprzeźroczystej warstwy). Atutem tej pomady jest możliwość zastosowania jej na wy- robach przeznaczonych do zamrożenia i nadających się do konsumpcji bezpośrednio po rozmrożeniu. • — Oprac. TP Fondant Ready to gotowa pomada cukrowa, którą przed użyciem wystarczy jedynie podgrzać. Fot. Zeelandia Fot. Pixabay Pomady cukrowe należą do tych półproduktów, po które w zakładach cukierniczych sięga się każdego dnia, m.in. aby ozdobić drożdżówki.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz