Bake&Sweet -11-12/2019

2019/09-10 (107-108) 2 5 d odat k i i s u rowc e Ciekawe efekty dekoracyjne daje opalanie surowej masy bezowej palnikiem. Mieszanki Uldo Beza można używać nie tylko przy wypieku chrupiących bezików. Przykłady świątecznych dekoracji z mas bezowych o różnych kolorach. Fot. Pixabay Fot. Pixabay Fot. Uldo ne ciasteczka lub ranty bezowe stracą swój pierwotny kształt i będą się rozlewać. Takie same warunki trzeba zachować, gdy korzysta się z mieszanki Bianca Me- ringue firmy Zeelandia. Ten koncentrat na bazie białka kurzego w proszku również należy do produktów bardzo łatwych i wy- godnych w użyciu, a ubijanie piany zajmuje tylko 5 minut. Zachowuje ona odpowiednią stabilność i jest podatna na modelowanie, co pozwala nadawać bezom oczekiwane kształty. Ciastka są lekkie, gładkie i podczas wypieku zachowują swój śnieżnobiały kolor – wymienia Zeelandia. Również w przypad- ku korzystania z tej mieszanki wymagana temperatura pieca wynosi 120°C, a czas su- szenia ok. 60 min. Szybką produkcję ciastek lub rantów do tortów zapewnia także kompozycja Super Beza produkowana przez firmę Eco Trade. Wymaga ona jednak nieco innych propor- cji proszku (1 kg) do wody (420 g) i trochę dłuższego ubijania masy (8-10 min.) aż do uzyskani sztywnej piany. Podkreślić trzeba, że używania Super Bezy – podobnie jak innych tego typu mie- szanek z jajami w proszku - eliminuje straty białka mogące występować przy stosowa- niu świeżych produktów. Łatwym w użyciu półproduktem cukier- niczym, który zapewnia stałe rezultaty jest proszek o nazwie Silvia Soft produkowany przez firmę Dawn Foods. Pozostali producenci półproduktów cu- kierniczych w swoich recepturach wyraźnie zaznaczają, że oprócz wody do proszków trzeba dodać również cukier. Tak jest m.in . w przypadku Bezy Clas- sic firmy Credin, która dedykowana jest do wypieku ciasteczek i rantów o delikatnej strukturze. Również firma KOMPLET Polska w swojej bogatej ofercie adresowanej dla cukierników ma mieszankę do bezów gwa- rantującą łatwe przygotowanie i uzyskanie puszystych i lekkich produktów. Zaletami miksu KOMPLET Beza są niezwykle ko- rzystna kalkulacja cenowa, a także różno- rodne możliwości zastosowania – twierdzi producent. Wspomnianą masę można apli- kować ręcznie lub za pomocą maszyn dozu- jących. Przed szprycowaniem masę bezową można połączyć z aromatami i barwnikami spożywczymi, co pozwoli znacznie posze- rzyć możliwości stworzenia indywidualnych wypieków oraz słodkich dekoracji. Mieszankę dedykowaną specjalnie do produkcji chrupiących bez, których można użyć także jako dekoracje do tortów, ciast i deserów cukierniczych znajdziemy też w asortymencie firmy Semix. Mix pozwala na szybką i łatwą produkcję słodkich wy- robów, które – co bardzo ważne – nie chło- ną wilgoci, a tym samym długo zachowują atrakcyjny wygląd i kruchość. • — Oprac. TP

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz