Bake&Sweet -11-12/2019

2019/09-10 (107-108) 3 3 d odat k i i s u rowc e dobrze łączy się ze śmietaną i tłuszczem – wymienia koszaliński producent. Oprócz kremów w proszku, które wymagają rozrobienia z wodą lub mlekiem, cukiernicy mogą skorzystać także z gotowych mas budyniowych nadających się do bezpośredniego użycia od razu po wyjęciu z wiaderka. Szeroki wybór smaków (m.in. śmie- tankowy i waniliowy) znajdziemy wśród kremów z serii Aksamitna Pokusa oferowanych przez firmę Vortumnus. Jak informuje produ- cent, są one otrzymane przez gotowanie roztworu cukru i syropu glukozowego z dodatkiem tłuszczu, barwników, aromatów, skład- ników konserwujących, emulgatorów oraz zagęszczone skrobią modyfikowaną. Te termostabilne produkty dobrze komponują się m.in . z ciastami drożdżowymi i biszkoptowo-tłuszczowymi, a tak- że z sernikami oraz piernikami. Po połączeniu z margaryną tworzą puszyste masy doskonałe do stosowania na zimno, np. przekłada- nia i dekorowania tortów, rolad oraz nadziewania ptysiów, karpa- tek, rurek – podpowiada Vortumnus. • — Zebrał TP Mocne i szybkie ściąganie oraz długotrwała stabilność masy to szczególne zalety nadzienia budyniowego Krem Fix. Dolce Vita to waniliowo-karmelowy krem w proszku do szybkiego przygotowania nadzienia budyniowego, np. do ciastek francuskich. Subtelnie słodki, o delikatnym śmietankowym smaku, dużej kremistości i stabilności konturów - taki jest UNIFERM BellaCreme do zapiekania oraz stosowania na zimno. Fot. Zeelandia Komponentem do szybkiego przygotowania na zimno masy o bu- dyniowej konsystencji jest Krem Vanilla firmy Credin. Ten stabilny produkt pod wpływem działania wysokich lub niskich temperatur nie zmienia nadanego mu kształtu oraz nie pęka. Kremu można uży- wać również do dekoracji gotowych wypieków. Delikatnym, waniliowo-karmelowym kremem w proszku do szybkiego i łatwego przygotowania nadzienia budyniowego jest Do- lce Vita, który – jak informuje producent, firma Puratos – może być użyty do produkcji drożdżówek, tart oraz ciastek francuskich. Po połączeniu kremu ze śmietaną, tłuszczem i innymi dodatkami moż- na rozszerzyć jego zastosowanie także na eklery, napoleonki, pączki oraz różne ciasta i torty. Firma AKO proponuje cukiernikom waniliowy krem Extra. Umożliwia on szybkie przygotowanie termostabilnej masy do na- dziewania i wypełniania wypieków m.in. z ciasta francuskiego oraz drożdżowego. Ten produkt o delikatnym aromacie dla podniesienia walorów smakowych można połączyć z tłuszczem. Waniliowe smaki charakterystyczne są dla termostabilnych kre- mów Super-Budyń i Super-Vanila firmy Eco Trade. Wysokiej jakości kremami w proszku, dzięki którymmożna przy- gotować budyniowe nadzienie o wielu zastosowaniach są Vankrem oraz Vankrem Plus firmy Zeelandia (ten drugi ma intensywniejszą barwę). W podstawowej wersji miksy o waniliowym smaku i aroma- cie wystarczy wymieszać z zimną, przegotowaną wodą, ale można je też wzbogacić dodając mleko lub margarynę (dla kremów bardziej tłustych), kakao (dla uzyskania kremu czekoladowego) lub odrobinę alkoholu (otrzymuje się nadzienie do pączków o smaku ajerkoniaku). Wśród cech termostabilnego Vankremu producent wymienia m.in . sztywną konsystencję, wyjątkową stabilność (nie puszczanie wody) oraz jednolitą i gładką strukturę. Podobne zalety ma inny waniliowy koncentrat Krem Fix oraz oraz UniKrem o szerokiej gamie zastoso- wań – oba doskonale sprawdzają się m.in. do wypełniania eklerów, karpatek, ciastek bankietowych, ale także jako kremy do tortów. W ofercie Zeelandii znajdziemy także Maestro Krem wyprodu- kowany na bazie pełnotłustego mleka w proszku z dodatkiem zmie- lonych strąków wanilii. Dwie masy budyniowe z nutką waniliową proponuje firma Uldo. Delikatną, kremową konsystencją i dużą stabilnością podczas prze- chowywania wyróżnia się Uldo Krem Budyniowy, który polecany jest do zapiekania, nadziewania i dekoracji drożdżówek, ciast i cia- steczek. Z kolei ekonomiczny w użyciu Uldo Budyniowy PROFIT dobrze łączy się z tłuszczami i alkoholem, a także zachowuje stabil- ność podczas zamrażania. Krem waniliowy do przygotowania na zimno proponuje cu- kiernikom także firma Soreno. Jej termostabilny Joker jest łatwy i niezawodny w przygotowaniu, trwale daję się formować oraz Fot. Puratos Fot. UNIFERM

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz