Bake&Sweet -11-12/2019

2019/09-10 (107-108) 3 5 d odat k i i s u rowc e Trzecim rozwiązaniem jest użycie mieszanki KOMPLET Kokosówka z dużą, 30%zawartościąwiórków.Można jej użyćm.in. dowyrobudelikat- nych i wilgotnych ciast z owocami, ciast deserowych z różnymi kremami, a także jako dodatek do innychwypiekówcukierniczych, np. serników. Do wyrobu klasycznych kokosanek dedykowany jest Kokos Mix fir- myCredinodużej, bo aż 43%zawartości wiórkówkokosowych. Koncen- trat wystarczy połączyć z odpowiednią ilością letniej wody i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Szprycowane ciasteczka piecze się przez ok. 20minut w temperaturze 170-180ºC – informuje producent. Podobneparametrywymagapieczenie ciasteczekprzygotowanych z mieszanki Kokosanka Multidrop, która – jak sama nazwa wskazuje – przeznaczona jest przede wszystkim dla zakładów, w których drobne wypieki produkowane są maszynowo. Trzeba jednak zaznaczyć, że wspomniany miks świetnie sprawdza się nie tylko w cukierniach prze- mysłowych i półprzemysłowych, ale także w małych firmach rzemieśl- niczych, gdyż masa uzyskana z Kokosanki Multidrop doskonale nadaje się także do ręcznego szprycowania. Wyjątkowo delikatne wyroby cukiernicze o dużej wilgotności i nie- powtarzalnym smaku można uzyskać z kompozycji Pol Mix Kokosowy, której producentem jest firma Bakels. Mieszanki można użyć nie tylko do popularnych kokosanek, ale też do nadziewania i uzupełniania tart, rolad, kostek, batonów, mozaik itp. Innymi słowy: do wszystkiego, co tylko da się uzupełnić lub nadziać masą kokosową. Zaznaczyć trzeba w tymmiejscu, że jej smak może być dowolnie modyfikowany przez za- stosowanie różnych dodatków, takich jak kakao, skórka pomarańczo- wa czy nadzienie truflowe. Inne zastosowanie ma koncentrat Kokosowe Excellent firmy He- lios Food. To wydajne ciasto biszkoptowo-tłuszczowe świetnie spraw- dza się przy produkcji m.in. babek i muffinów, ale można je też łączyć warstwowo z innymi ciastami. Znakomicie komponuje się z kremami i budyniami czekoladowymi – podkreśla producent mieszanki dodając, że dzięki dużej zawartości kokosu nadaje onawypiekomciekawą struk- turę miękiszu, a także zapewnia wyrazisty, naturalny smak i aromat. Podobne zastosowanie ma także kompletny CoCo’s Mix firmy Le- saffre, który umożliwia przygotowanie słodkiej masy na kokosanki produkowane ręcznie lubmaszynowo, jak też na inne wyroby. Świetnie sprawdza sięm.in . przy dekoracji różnychwypieków. Wedle zapewnień producenta masa utrzymuje odpowiednią formę i długo zachowuje swoją wilgotność. Miks nie zawiera mąki. Masa kokosowa Malibu oferowana przez Eco Trade, chociaż prze- znaczona jest przede wszystkim do wypieku tradycyjnych kokosanek, znajduje też zastosowanie w innym asortymencie cukierniczym, np. do nadziewania drożdżówek. Super Ciasto Kokosowe to z kolei 100% koncentrat biszkoptowo- tłuszczowy z dodatkiemwiórków kokosowych, który pozwala wypiekać wilgotneciastawilgotneiwyrazistymsmakuiaromacie.Mieszankamoże stanowić bazę do produkcji różnorodnego asortymentu ciast z owocami sezonowymi, bitą śmietaną, kremami budyniowymi czy deserowymi. W ofercie firmy z Gliwic jest również kokosowy miks przygotowa- ny przez technologów specjalnie dla potrzeb produkcji cukierniczej na liniach przemysłowych. Kokosanka Industry jest kompletną mieszanką do kokosanek przystosowaną dla zakładów posiadających urządzenia typu multidrop. Producent miksu zapewnia, że każda receptura jest wprowadzana przez specjalistę technologa z Eco Trade i dostosowy- wana do wymagań oraz warunków panujących w zakładzie cukierni- czym. W segmencie mieszanek Industry Line znajdziemy też miks Kru- che Kosowe. • — tp Babka kokosowa z ciasta Cocobella Soft firmy KOMPLET Polska. Fot. KOMPLET Polska Z mieszanki KOMPLET Cocomix można łatwo przygotować masę do szprycowania ciasteczek o różnych kształtach. Fot. KOMPLET Polska Fot. Zeelandia Blat z Ciasta Kokosowego, beza z Bianca Meringue i nadzienie z Frutafill Owoce Tropikalne.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz