Bake&Sweet -11-12/2019

2019/09-10 (107-108) 4 7 t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a głowicę wykonaną z jednej bryły, co zapewnia jej sztywność podczas pracy. Głowica ta jest łożyskowana, dzięki czemu nie rozgrzewa dozo- wanego ciasta. Dla zredukowania ciśnienia zastosowano w niej listwy i matryce ze specjalnym wyfrezowanym prowadzeniem ciasta, dzięki czemu przechodzi ono precyzyjniej do końcówek formujących. Nie bez znaczenia dla pracy maszyny są też unikalne serwonapędy, które mają za zadanie zwiększyć szybkość, żywotność i precyzję pracy podzespo- łów – dodaje firma Hasborg. W ofercie innego polskiego producenta, firmy Enigma znajdziemy m.in. automat ErykaM400S 3D. To pierwsze na świecie urządzenie de- dykowane do małych cukierni, restauracji, hoteli i kawiarni, które dys- ponuje tak szerokim zakresem możliwości produkcyjnych. Niewielki, jednogłowicowy automat stołowy może pracować, m.in. z ciastem kruchym, bezowym, biszkoptowym, bezglutenowym, bez dodatku cukru, miękkim ciastem piernikowym oraz parzonym, z którego może wykonywać groszek i słomkę ptysiową oraz eklery w różnych rozmia- rach. W zależności od potrzeb może mieć listwę do cięcia migawkami lub korzystać z dodatkowej funkcji pneumatycznego cięcia struną. Maszyna może być dobrym rozwiązaniem zwłaszcza dla tych wy- twórców, dla których ważne jest zróżnicowanie asortymentu i możli- wość produkowania go na niewielką skalę. Delfin to włoska firma, która od dwóch dekad specjalizuje się w poszukiwaniu nowych rozwiązań technicznych i produkcji maszyn do ciastek. Jej urządzenia dostępne są w naszym kraju za pośrednic- twem wyłącznego przedstawiciela, firmy Irpol. W jej ofercie znajdzie- my, m.in. maszynę Tago 600 z podwójną głowicą i dwoma zasobnikami, dzięki którym możliwa jest kombinacja dozowania dwóch różnych ciast. Intuicyjne sterowanie pracą urządzenia za pośrednictwem pa- nelu dotykowego umożliwia, m.in. zapisanie w pamięci komputerowej do 99 programów produkcyjnych. Automat ma regulowaną prędkość i czas obrotu wałkówwraz z cyklem odwróconego obrotu, co zapobie- ga przed skapywaniem produktu. Automatyczne dozowanie blach na koniec cyklu dozowania ułatwia odrywanie się ciasta, a elektroniczna regulacja położenia blachy oraz jej obniżanie i powrót w fazie dozowa- nia ułatwia produkcję ciastek wielowarstwowych. Na standardowym wyposażeniu jest wysokowydajny zespół cięcia struną. Innym dziełem włoskich konstruktorów jest Jucar 600. Maszyna w zależności od konfiguracji może produkować ciasteczka o różnych kształtach i wielkości z maksymalną wydajnością do 25 taktów na mi- nutę. Także ten multidrop pozwala na produkcję tzw. ciastek pirami- dalnych. Jucar 600 zaopatrzony jest w zespół dozujący Galileo, który przystosowany jest do automatycznej synchronizacji z linią produkcyj- ną. Za pomocą 9 dozowników z dyszami zsynchronizowanymi z prze- suwem blachy, może, m.in. dozować marmoladę oraz inne dekoracje płynne i półpłynne na powierzchni utworzonych ciastek. Dodajmy, że oba włoskie automaty wyposażone są w kółka, co za- pewnia ich mobilność i łatwe przemieszczanie po zakładzie piekarsko- cukierniczym. • — Oprac. TP Unikatowa Eryka M400S 3D dedykowana jest do małych cukierni, restauracji, hoteli i kawiarni. Sterowanie maszyną Tago 600 umożliwia zapisanie w pamięci do 99 programów produkcyjnych. Jucar 600 pozwala na produkcję tzw. ciastek piramidalnych. Fot. Delfin Fot. Delfin Fot. Enigma Chociaż na topie są ciastka robione ręcznie, to nie maleje zapotrzebowanie na specjalistyczne, półprzemysłowe maszyny przeznaczone do formowania drobnych wypieków. Zwłaszcza, że nowoczesne multidropy pozwalają produkować takie ciasteczka, których ręczny wyrób jest zbyt pracochłonny, aby był opłacalny.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz