Bake&Sweet 9-10/2019

2019/09-10 (105-106) 1 5 d odat k i i s u rowc e cha masa minimum 60 %). Oba produkty nie zawierają sztucznych barwników. Masę makową z bakaliami lub bez dodat- ków znajdziemy także w asortymencie firmy Greek Trade, która jest właścicielem marki Helcom. Z produktów profesjonalnych dedy- kowanych dla piekarni i cukierni na uwagę za- sługują masy pakowane w 4 i 13 kg wiaderka. Dodajmy, że masa makowa Helio jest laure- atem konkursu Perły Rynku FMCG oraz zo- stała wyróżniona znakiemNajlepszy Produkt 2014 –Wybór Konsumentów. Liczne nagrody i wyróżnienia ma na kon- cie firma Helio, która oprócz masy makowej z bakaliami dla detalistów ma także podobny półprodukt w 3,3 kg puszce dla cateringu, cukierników i szefów kuchni. Jest to goto- wa masa z bakaliami i miodem do szybkiego przyrządzania makowców, mazurków, tortów makowych, strucli, czy innych deserów – wy- mienia producent zapewniając, że wypieki, w których zastosowano masę Helio mogą być zamrażane. W przeciwieństwie do kilku wspomnia- nych gotowych mas makowych na polskim rynkumożna się zaopatrzyć w znacznie więcej mas suchych, a więc takich, które przed uży- ciem wymagają wymieszania z wodą. Ich zale- tą jest z pewnością długi termin przydatności. Masy przygotowane z wysokiej jakości sprawdzonego, przemielonego maku znaleźć można w ofercie firmy Eco Trade, która za- pewnia, że stała kontrola surowca pozwala całkowicie wyeliminować tzw. gorzki mak. Masa Makowa Luksusowa oraz Masa Mako- wa Luksusowa Super Migdał ze zwiększonym udziałem aromatu migdałowego opracowane zostały, aby w prosty i szybki sposób cukiernik mógł przygotować odpowiednie nadzienie. Wystarczy zmieszać je z wodą lub dodatkowo również z okruchami cukierniczymi albo bułką tartą, co pozwala uzyskać większą ilość masy do ciasta i ma istotne znaczenie ekonomiczne zwłaszcza przy wzmożonej przedświątecznej produkcji makowców. Nie ma lepszego sposobu na zapewnienie świątecznego klimatu przez cały rok niż zapach drożdżowej strucli makowej – uważa firma Lesaffre, która poleca cukiernikom mieszankę Masa Makowa. Ma ona za zadanie nie tylko przyspieszyć i uprościć przygotowanie nadzie- nia do ciasta, ale też zagwarantować uzyskanie stabilnego w obróbce półproduktu o wysokiej jakości i, co bardzo ważne, smacznego. Mie- szankę można dowolnie wzbogacać dodając do niej orzechy, bakalie lub owoce kandyzowane, co uczyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną – pod- powiada producent. Receptura podstawowa to 1 kg masy sypkiej i 500-600ml wody. • — TP Przykład wykorzystania suchego KOMPLET Nadzienia Makowego – dodano je zarówno do ciasta, jak też do kremu. Odpowiednio przygotowaną masę makową (bez dodatku okruchów) można z powodzeniem używać do wyrobu ciast bezglutenowych. Ekonomiczna Masa Makowa charakteryzuje się dużą chłonnością i dobrym rozprowadzaniem na powierzchni ciasta. Nadzienia przygotowane z białego maku używa się m.in. w produkcji tradycyjnych rogali świętomarcińskich. Fot. KOMPLET Polska Fot. Helios Food Fot. Pixabay Fot. Bezgluten Gotowe masy makowe, które nadają się do bezpośredniego użycia prosto po wyjęciu z pojemnika to zazwyczaj komponenty termostabilne, które można zapiekać i zamrażać bez obawy, że w wyniku tych procesów jakość nadzienia ulegnie pogorszeniu.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz