Bake&Sweet 9-10/2019

1 6 2019/09-10 (105-106) d odat k i i s u rowc e Kokosowa rozkosz Kokosanki i ciasta kokosowe to produkty chętnie kupowane przez klientów cukierni. Można je oczywiście przygotować samodzielnie korzystając z powszechnie dostępnych surowców. Tylko po co, skoro korzystanie z gotowych mieszanek zapewnia nie tylko wysoką jakość wyrobów finalnych, ale również - co bardzo ważne - powtarzalność produkcji. W  artykule tym po raz kolejny prezentujemy półproduk- ty dla profesjonalistów, które dedykowane są głównie do wyrobu ciast i ciasteczek kokosowych. Szczegól- nie warto się przyjrzeć różnym mieszankom pod kątem produkcji drobnych wypieków, które mają swoich stałych zwolenników, a popyt na nie wciąż nie maleje. Niektóre z tych miksów zdają egzamin przy maszynowej produkcji cia- steczek na multidropach. W ofercie firmy KOMPLET Polska znaj- dziemy trzy mieszanki, jakie cukiernicy mogą wykorzystać do wyrobu kokosa- nek. KOMPLET Cocomix umożliwia szybkie i łatwe przygotowanie soczy- stej kokosowej masy - zapewnia pro- ducent. Wystarczy połączyć mieszankę zawierającą m.in . wysokiej jakości wiórki kokosowe z odpowiednią ilością zimnej wody i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Tak przygo- towana masa po ok. 10 minutach goto- wa jest do szprycowania. Nieco inne zastosowaniema KOMPLET Cocobella Soft, która ułatwia produkcję pulch- nych ciast z kokosową nutą smakową. Wypieki z tej 100 % mieszanki charakteryzują się deli- katnym aromatem i smakiem, a wilgotny mię- kisz wpływa na znaczne wydłużenie świeżości ciast oraz dobre trzymanie owoców. Jedną z zalet mieszanki jest to, że ciasto po wyrobieniu nadaje się do zamrażania. Trzecim produktem jest mieszanka KOMPLET Kokosówka z dużą, bo aż 30 % zawartością wiórków. Można jej użyć m.in . do wyrobu delikatnych i wilgotnych ciast z owocami, ciast desero- wych z różnymi kremami, a także jako dodatek do innych wypie- ków cukierniczych, np. serników. Dwa specjalistyczne miksy do produkcji wyrobów cukierni- czych o kokosowym smaku ma w ofercie także firma Zeelandia. Jednym z nich jest Mix Kokosowy, który może być użyty zarów- no do przygotowania termostabilnego nadzienia kokosowego do ciast, jak też do przyrządzenia mas na popularne drobne ciastecz- ka. W składzie mieszanki znalazły się specjalnie wyselekcjonowa- ne wiórki kokosowe (44 %) o odpowiedniej granulacji, zapewnia- jące wypiekom wyrazisty smak i atrakcyjną strukturę wyrobów finalnych – informuje producent dodając, że ciasteczka z Mixu Ko- kosowego są odpowiednio miękkie i wilgotne, nie wysychają przy dłuższym przechowywaniu, a także utrzymują odpowiedni karb. Bazując na mieszance można przygotować masę do kokosanek za- równo produkowanych ręcznie, jak też na maszynach dozujących. Z kolei Ciasto Kokosowe to kompozycja z mniejszą zawartością wiórków kokosowych (20 %) dedykowana przede wszystkim do produkcji delikatnych wyrobów biszkoptowo-tłuszczowych, np. babek, ale również blatów do różnych wypieków i deserów. Ciasto dobrze wynosi owoce, a także długo zachowuje odpowiednio wil- gotny miękisz i wyrazisty kokosowy smak – zapewnia producent. Również w asortymencie firmy Credin znajdziemy półprodukt To co nazywamy orzechem kokosowym w rzeczywistości z orzechem nie ma nic wspólnego. Jest bowiem wewnętrzną częścią owocu palmy kokosowej, czyli innymi słowy jej pestką. Fot. Pixabay

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz