Bake&Sweet 9-10/2019

2019/09-10 (105-106) 1 7 d odat k i i s u rowc e Kompletnym koncentratem biszkoptowo-tłuszczowym z do- datkiem wysokiej jakości wiórków kokosowych jest Super Ciasto Kokosowe o charakterystycznym wyglądzie, wyrazistym smaku i wilgotnym miękiszu. Mieszanka stanowi doskonałą bazę do pro- dukcji różnorodnego asortymentu ciast z owocami sezonowymi, bitą śmietaną, kremami budyniowymi czy deserowymi. Wyjątkowo delikatne wyroby cukiernicze o dużej wilgotności i niepowtarzalnym smaku można uzyskać z kompozycji Pol Mix Kokosowy, której producentem jest firma Bakels. Oprócz popular- nych kokosanek mieszanki można użyć do wszystkiego, co tylko da się uzupełnić lub nadziać masą kokosową, a więc np. do tart, rolad, kostek, batonów, mozaik. Masa pozwala na dowolną mody- fikację smaku, stosując różne dodatki, którymi można wzbogacać podstawową recepturę (kakao, skórka pomarańczowa, nadzienia truflowe itp.). Kompletny CoCo’s Mix firmy Lesaffre umożliwia przygoto- wanie zarówno kokosanek, jak też słodkiej masy, która znajduje zastosowanie w innych wyrobach produkowanych w zakładach cukierniczych, takich jak ciasta biszkoptowe czy kruche. Świet- nie sprawdza się także przy dekoracji różnych słodkich wypieków. Masa utrzymuje odpowiednią formę i długotrwałą wilgotność - za- pewnia producent dodając, że jej naturalny kokosowy smak osią- gnięto bez użycia sztucznych aromatów - aż 44 % składu stanowią wiórki kokosowe. Mieszanka, która pozwala na ręczną oraz ma- szynową produkcję ciasteczek, wymaga jedynie połączenia z wodą i kilku minut mieszania. Dodajmy, że CoCo’s Mix nie zawiera mąki. Z kolei koncentrat Kokosowe Excellent firmy Helios Food to wydajne ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, które sprawdza się przy produkcji m.in . babek i muffinów. Znakomicie komponuje się z kre- mami i budyniami czekoladowymi – podkreśla producent. • — TP Oprócz klasycznych kokosanek z mieszanki CoCo’s Mix można też tworzyć smaczne dekoracje na różnych słodkich wypiekach. Ciastka przygotowane z mieszanki Malibu firmy Eco Trade. KOMPLET Cocomix ułatwia przygotowanie soczystej masy do ciastek. Fot. Eco Trade Fot. KOMPLET Polska pozwalający na przygotowanie ciasta m.in . pod kremy, owoce czy bezy. Kompozycja o nazwie Kokosana wymaga połączenia z jajami, olejem i wodą, ale nie trzeba jej ubijać – wystarczy mieszać hakiem lub paletą na wolnych obrotach. Do ciast, a także klasycznych kokosanek dedykowany jest Ko- kos Mix, który w zależności od wybranej receptury miesza się tylko z wodą lub z wodą i jajami. Specjalnie z myślą o maszynowej produkcji drobnych wypie- ków technolodzy firmy Credin opracowali także kompozycję Ko- kosanka Multidrop, po którą sięgają nie tylko przemysłowe i pół- przemysłowe zakłady cukiernicze. Wbrew pozorom mieszanka ta doskonale nadaje się także do ręcznego szprycowania kokosowych ciasteczek. Producent miksu zapewnia o jego wysokiej i stabilnej jakości podkreślając przy tym, iż stosowanie Kokosanka Multidrop znacznie ułatwia przygotowanie masy przeznaczonej do wypieku. Kompletną mieszankę do kokosanek, przystosowaną dla zakła- dów posiadających urządzenia typu multidrop, proponuje także firma Eco Trade. Jej Kokosanka z serii Industry Line to miks przy- gotowany specjalnie dla potrzeb produkcji cukierniczej na liniach przemysłowych i półprzemysłowych. Dla tego samego sektora de- dykowany jest też miks Kruche kokosowe. Inne zastosowanie ma masa kokosowa Malibu tego samego producent. Oprócz wypieku tradycyjnych kokosanek można jej użyć także przy wyrobie różnych innych ciast – świetnie nadaje się np. do nadziewania drożdżówek. O jej wysokiej jakości i powta- rzalności, a tym samym niezawodności, w dużej mierze świadczą odpowiednio dobrane i wyselekcjonowane komponenty – informu- je firma Eco Trade. Fot. Lesaffre

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz