Bake&Sweet 9-10/2019

2019/09-10 (105-106) 2 1 Klasyczne brownie przygotowuje się z masła, gorzkiej czekolady, cukru, jaj i mąki. W recepturze nie powinno zabraknąć posiekanych orzechów włoskich. d odat k i i s u rowc e Fot. Pixabay Fot. Pixabay firma KOMPLET Polska. Jej technolodzy opracowali różne warian- ty przygotowania ciasta z tego miksu. Można go połączyć w odpo- wiednich proporcjach z roztopionym masłem i jajami lub z masłem, jajami i śmietanką. W innym wariancie zamiast masła zaleca się użycie oleju roślinnego. W każdej z receptur, oprócz wspomnia- nych jajek, jest jednak także inny niezbędny składnik: pokrojone orzechy laskowe lub włoskie. Trzeba jednak pamiętać, że cukiernik może stworzyć wiele własnych, różnych odmian brownie sięgając m.in . po kandyzowane owoce, wiórki kokosowe, rodzynki moczone w alkoholu, pistacje, kawałki białej lub ciemnej czekolady. W przypadku ciasta z mieszanki firmy KOMPLET Polska pro- dukcja także jest szybka i nieskomplikowana. Kilka minut miesza- nia na wolnych obrotach, a następnie ok. pół godziny pieczenia w 180°C i… brownie gotowe. Przy produkcji wspomnianych czekoladowych przysmaków można także sięgnąć po koncentrat Credi Brownie. Ten miks firmy Credin, który łączy się z jajami, olejem i wodą świetnie nadaje się także na rolady, spody do tortów lub kostki deserowej – informuje producent. Firma Ireks poleca dwa produkty. Pierwszy to kompletny San- dra Brownies Koncentrat, po który z powodzeniem można sięgnąć przygotowując także tort Sachera. Drugi produkt to opracowany specjalnie z myślą o diabetykach Brownie Mix Gluten-Free, któ- ry nie tylko jest łatwy w przygotowaniu, ale też pozwala na różne sposoby obróbki. W efekcie daje bezglutenowy wypiek niemal ni- czym nie różniący się od klasycznego, czekoladowego ciasta - ma taki sam soczysty miękisz (a przez to m.in . długotrwałą świeżość), a także wyrazisty aromat i intensywny, czekoladowy smak. Przygotowanie popularnego na całym świecie wyrobu cukier- niczego ułatwia użycie specjalnej kompozycji opracowanej przez technologów z firmy Dawn Foods na podstawie oryginalnej, ame- rykańskiej receptury. Mieszanka na ciasto brownie to kompletny proszek, który wymaga jedynie dodania wody, co czyni go bardzo łatwym w użyciu. Wyróżnia się dużą zawartością kakao, pozbawio- ny jest barwników i konserwantów, a wypieczone ciasto cechuje wysoka odporność na zamrażanie i rozmrażanie. Więcej składników potrzeba do przygotowania ciasta z mie- szanki Tegral Brownie firmy Puratos – oprócz wody niezbędne są też olej i jaja. Producent podpowiada, aby recepturę wzboga- cić o orzechy włoskie i mielone orzechy laskowe. Wśród korzyści z użycia wspomnianego miksu wymienia m.in . głęboki, czekola- dowy smak oraz kremową, rozpływającą się konsystencję ciasta, a także łatwość przygotowania masy oraz gwarancję stałej jakości wyrobu finalnego. Koncentratem ułatwiającym i znacznie przyspieszającym przygotowanie popularnego, mocno czekoladowego ciasta o bar- dzo wilgotnym miękiszu i ciężkiej strukturze jest AKO Brownie. Warto pamiętać, że tego typu mieszanek można używać nie tylko do wypieku klasycznych amerykańskich ciast lub spodów do ciast deserowych, ale też do wyrobu drobnych ciasteczek oraz różnych słodkich przekąsek, np. batonów z bakaliami. • — TP Do końca nie jest pewne czy brownie stworzyli cukiernicy z hotelu w Chicago czy też znana autorka książek kucharskich. Wiadomo jedynie, że to mocno czekoladowe ciasto narodziło się w USA na przełomie XIX i XX wieku i od tamtej pory zadowala gusta nawet najwybredniejszych smakoszy. Czy to prawda, że słynne amerykańskie ciasto z ciężkim, gęstym i wilgotnym miękiszem powstało przez przypadek, gdyż… zapomniano do niego dodać proszku do pieczenia? Może tak, a może nie. Faktem jest, że rzeczywiście w brownie nie ma zbędnych dodatków wypiekowych. Brownie można oferować klientom nie tylko w postaci kostki, ale też jako ciastka sprzedawane na wagę lub na sztuki.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz