Bake&Sweet 9-10/2019

2019/09-10 (105-106) 2 7 Fot. Credin d odat k i i s u rowc e symbolami E. Wśród składników znalazły się m.in . miękkie płatki zbóż, prażony len, sezam, pestki dyni, nasiona słonecznika, miód pszczeli oraz suszony zakwas żytni. Ten ostatni składnik nie tylko ma wpływ na smak i aromat bochenków, ale też na świeżość pro- duktu, którego termin przydatności do spożycia wynosi do sied- miu dni. To głównie przez szczególny zapach zakwasu żytniego, tak charakterystyczny dla pieczywa produkowanego w zakładach rzemieślniczych, pochodzi nazwa produktu. 100 % mieszankę do wyrobu pieczywa pełnoziarnistego z na- sionami bez dodatku drożdży i mąki znajdziemy także w ofercie firmy KOMPLET Polska. Kompozycja KOMPLET Dobre Ziarna, wzbogacona zakwasem z pełnego przemiału pszenicy orkisz cha- rakteryzuje się m.in. obniżoną zawartością węglowodanów, ma dużo błonnika, a także sporo białka i kwasów tłuszczowych ome- ga-3. Spoiwem, które łączy ziarna i nasiona, jest wysokiej jakości melasa z buraka cukrowego. Zastosowanie tego składnika pozwo- liło wyprodukować bardzo atrakcyjne bochenki, po które z powo- dzeniem mogą sięgać także konsumenci na diecie wegańskiej. Ziarno do Ziarna to pozbawiony mąki i drożdży miks wypieko- wy firmy Ireks, który umożliwia produkcję bochenków z wysoką zawartością błonnika oraz nasion oleistych. Pieczywo charaktery- zuje się dużą ilością ziaren, oryginalną strukturą, niepowtarzalnym smakiem i aromatem oraz długotrwałą świeżością – wymienia pro- ducent mieszanki podkreślając, że jest to kompozycja pozwalająca wyprodukować wyroby z tzw. czystą etykietą. Wystarczy dodać do miksu pestki dyni, sztuczny miód i wodę. Moje Ziarna – tak z kolei nazywa się mieszanka firmy Eco Tra- de, wyróżniająca się nie tylko wysoką jakością użytych składników, ale też ich funkcjonalnością. Aby sprostać oczekiwaniom konsu- mentów i ciągle rosnącym wymaganiom współczesnego rynku, producent z Gliwic stworzył kompozycję piekarską, która w blisko 96 % składa się wyłącznie z ziaren, płatków i nasion. Są wśród nich półprodukty z pszenicy, owsa, żyta, sezamu, słonecznika, siemie- nia lnianego i soi. Do producentów z naszej branży, którzy mają w asortymencie nowatorskie miksy piekarskie należy również firma Backaldrin. Jej chleb Ziarno bez Drożdży stanowi ciekawą alternatywę zarów- no dla tych piekarzy, którzy dostrzegają atrakcyjny rynek zbytu wśród wegetarian i wegan, jak też dla producentów pieczywa bez laktozy. Warto wiedzieć, że dla poprawienia smaku, świeżości lub struktury wyrobów finalnych do wspomnianej mieszanki można z powodzeniem dodać produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, masło czy twaróg, jednak i bez tych dodatków bochenki mają niepowtarzalny smak, są soczyste, dobrze się kroją. • — TP Początkowo o mieszance Czystoziarnisty Whole&Pure mówiono „hit jednego sezonu”. Niewielu piekarzy wierzyło, że produkt ten na dobre przyjmie się na naszym rynku i szturmem zdobędzie sympatię konsumentów. Obecnie tego typu mieszanek jest kilka. Mieszanka Czystoziarnisty Whole&Pure zapoczątkowała trend na pieczywo bez drożdży i mąki. Rzemieślniczy to przyjazne dla wegan pieczywo z czystą etykietą. Miks Moje Ziarna wyróżnia się wysoką jakością użytych składników oraz ich funkcjonalnością. Fot. Eco Trade Fot. Credin

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz